Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valbrottsmisstankarna i Kråkkärret är avvikande enligt forskare: "Valfriheten har varit rätt så helig"

En man med glasögon och svart jacka står framför en tegelvägg.
Bildtext Enligt forskare Markku Jokisipilä är misstankarna om valbrott i Kråkkärret en avvikelse från normen i Finland.

Polisen håller som bäst på att undersöka ett fall i Kråkkärret där valbrott misstänks. Att försöka påverka väljare med hot utanför vallokaler är ändå sällsynt i Finland. Markku Jokisipilä, som är ledare för riksdagsforskningscentret vid Åbo Univeristet, säger att man tidigare till exempel har försökt bjuda på ölstop via sociala medier för att locka väljare.

Misstankarna om valbrott i Kråkkärret i Åbo är enligt forskare ett undantag från normen. Jokisipilä säger att han endast hört om fallet via medierna, men ser det definitivt som unikt. Det här berättar han för Yle Turku.

Jokisipilä kan inte minnas att han någonsin hört om att någons skulle försöka påverka väljarbeteende genom hot på det sätt som man har gjort i Kråkkärret.

- Att försöka påverka väljare är mycket sällsynt i Finland. Valfriheten har alltid varit en ganska helig sak.

Jokisipilä tillägger att de fall av valbrott som skett tidigare inte heller skett genom hot.

- Någon enstaka kandidat har väl lovat ölstop eller liknande till sina väljare. Sen har andra tagit bilder av sina röstsedlar med mobiltelefon. Man har ingripit i dessa fall också, säger Jokisipilä.

Jokisipilä påpekar också att andra länder, till exempel Estland, har övergått till elektronisk röstning på distans, men i Finland har man ställt sig skeptisk till det här eftersom distansröstningen sker helt och hållet obevakat. Det skulle på så vis bli omöjligt att garantera valfriheten.

- Då röstningen sker i hemmet kan omständigheterna se ut hur som helst, säger Jokisipilä.

Polisen utreder valbrotten som tre separata fall

Sydvästra Finlands polisinrättning meddelade på tisdagen att de utreder en anmälan om valbrott. Enligt nuvarande uppgifter skulle det vara frågan om att påtryckningar gjorts till fördel för tre olika kandidater. Alla tre är kandidater i Åbo.

Till en början utreds fallet som tre separata brott. Inga valfunktionärer är misstänkta.

Enligt Turun Sanomat, som var först att rapportera om nyheten, hade ögonvittnen sett att individer med invandrarbakgrund tvingades att rösta vid förhandsröstningsstället i Kårkkärrets bibliotek.

Polisen vill påminna röstberättigade om att varenda röstberättigad har rätt att använda, eller inte använda, sin rösträtt som hen själv behagar. Att påverka någon annans röstningsbeteende genom hot är förbjudet.

Polisen ber om tips gällande möjligt röstpåverkande.

Den här rtikeln är baserad på Vaalivilppiepäily Turun Varissuolla on tutkijan mukaan poikkeuksellinen – Markku Jokisipilä: "Vaalirauha on ollut aika pyhä" skriven av Jouni Koutonen. Översättningen har gjorts av David Fagerudd

Diskussion om artikeln