Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stor brist på båtplatser i Västnyland – över sjuttio i kö i Hangö

Från 2021
En brygga med båtar förtöjda vid bryggan. Soligt sommarväder.
Bildtext Låt dig inte luras av de tomma platserna vid den här bryggan i Ormnäs småbåtshamn i Ekenäs; de är också uthyrda, säger den tjänsteman på Raseborgs stad som ansvarar för stadens småbåtshamnar.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Kommunerna i Västnyland har ett positivt problem; de har lyckats hyra ut nästan alla båtplatser. För båtägare är det värre, i synnerhet om man inte bor på orten där man vill ha sin båt.

Båthandeln har varit livlig de senaste åren och många båtägare har bytt till större båtar. Det betyder i sin tur att båtägarna måste skaffa nya båtplatser där deras större, bredare och djupgående båtar ryms.

I Ormnäs småbåtshamn i Ekenäs finns det drygt 360 båtplatser. De är nästan alla uthyrda. Kvar finns några enstaka platser för mindre båtar. I stadens övriga hamnar är läget lika illa, i synnerhet om det handlar om större båtar.

– I Södra viken och vid Barckens udde kan vi erbjuda platser för mindre båtar, säger Kjell Holmqvist som ansvarar för småbåtshamnarna i Raseborg.

En man klädd i typiska arbetskläder i mörkblått och neon står framför en brygg med förtöjda båtar. Han ler och ser glad ut. Sommar och soligt.
Bildtext Kjell Holmqvist vid den nyaste bryggan i Ormnäs småbåtshamn i Ekenäs. Raseborg har fyra hamnar i Ekenäs, en i Snappertuna, en i Svartå och en i Pojo.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Också i Pojo finns det lediga båtplatser. Såväl i Ekenäs som i Pojo ska det då vara båtar som har ett djupgående på högst en meter. Vid Barckens udde i Ekenäs ska man förtöja vid pålar, vilket inte är lika attraktivt och i synnerhet inte lika bekvämt.

Raseborgs populäraste hamnar, om man får tro beläggningsgraden, är Norra hamnen och Ormnäs i Ekenäs.

Kolla att du får båtplats först, köp sedan båten

Vill du hyra båtplats i Hangö får du vara beredd att köa i flera år. I synnerhet om du bor på annan ort. I Östra hamnen är det en kö på drygt 50 personer och kön till Hangöby hamn är drygt 20 båtägare lång.

Hangöborna har förtur till stadens båtplatser, detsamma gäller förresten också i Raseborg.

Småbåtshamn.
Bildtext I Hangöby hamn finns cirka 540 båtplatser och de är alla uthyrda.
Bild: Robin Lindberg / Yle

För tillfället finns det också Hangöbor som köar för en båtplats i sin hemstad, men båthamnsförvaltare Thomas Skarpman säger att de går före i kön när, eller snarare om, det blir en båtplats ledig.

Precis som i Raseborg är det de större båtplatserna som båtägare suktar efter.

– Båtägare byter upp sig och köper en större båt och då behöver de också en större båtplats, säger Thomas Skarpman.

Han har ett konkret råd:

– Kolla om det finns lediga båtplatser innan du köper en större båt!

Det är full beläggning i så gott alla av stadens hamnar inne i Hangö. I Lappvik hamn är däremot varannan båtplats ledig, men också här är det endast för mindre båtar.

Vad det beror på att Lappvik har så många lediga båtplatser för små båtar vet Skarpman inte helt säkert, men han antar att den privata marinan i närheten spelar en viss roll.

Lättare att få plats via privata hamnar

I privatägda hamnar kan en båtägare hyra ut sin båtplats i andra hand. Fredrik Kevin som är verkställande direktör för ett företag som både säljer båtar och driver en hamn i Predium, mellan Ekenäs och Hangö, säger att det finns drygt tio lediga båtplatser i den privata marinan. Också här gäller det båtar på max sex meter.

– Hittills har vi kunnat ordna båtplats till våra båtkunder, säger Fredrik Kevin som minns hur det var för tio år sedan. Då fanns det gott om lediga båtplatser.

– Nu är det stor efterfrågan på båtplatser, i synnerhet för sakta gående båtar från huvudstadsregionen. Båtägarna vill inte längre ta båten ända från Helsingfors, det går snabbare att ta bilen hit och sedan fortsätta härifrån med båt.

Ekenäsbon Pontus Frände bor nära småbåtshamnen i Ormnäs och när familjen köpte båt ville han naturligtvis hyra båtplats i Ormnäs. Det visade sig vara svårt. Nu har han en båtplats, den har han hyrt privat.

En ganska ung man står på en brygga bredvid sin motorbåt. I bakgrunden både motorbåtar och segelbåtar. Sommar och soligt.
Bildtext När Pontus Frände återvände till Ekenäs hade han helt klart för sig att familjen skulle skaffa båt. Båtplatsen blev svårare att fixa, men nu finns båten med det blå kapellet endast en kort bit från familjens hus.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

– Jag började i slutet av förra året, då vände jag mig till staden. Då fanns det en ledig plats, men den var långt in i viken närmare Jägarbacken medan jag ville ha här, närmare öppet vatten.

Pontus Frände fick höra av Raseborgs stad att det lönar sig att vänta till slutet av mars. Det är nämligen i mars som fakturorna skickas ut till de som hyr båtplatser av Raseborg.

Vi står på den brygga som sköts av Ormnäs båtklubb. Pontus Frände har sin båt här. Den är runt sex meter lång, men såpass stor att den behöver en större plats.

– Jag hörde faktiskt av mig på nytt till staden, men i slutet av mars visste de ingenting ännu

Redan tidigare hade Pontus Frände hört sig för på sociala medier och lyckades på det sättet få napp, det vill säga en båtplats.

Båttrailer i stället för båtplats

På tal om napp, Tenalabon Kristian Lundqvist tycker om att fiska. I stället för att hyra en båtplats för sin medelstora motorbåt har han satsat på en båttrailer och tillräckligt stor personbil som orkar dra en båt efter sig.

– Jag hör till Tenala båtklubb, men har ingen båtplats. Jag föredrar att åka till olika ställen för att fiska, bland annat till Bromarv, Ekenäs och Ingå. Det är roligare ett pröva på olika platser och olika fiskarter, säger Kristian Lundqvist.

En man står framför sin båt som han har på en båttrailer. Trailern är fast i en större personbil. Sommar och soligt. Mannen har armarna i kors framför bröstet och ser nöjd ut.
Bildtext Kristian Lundqvist föredrar att ha sin båt på trailer. Då kan han välja hamn och fiskevatten.
Bild: Yle / Tiina Grönroos

Han kommer med ett bra fisketips; de största gäddorna brukar nappa i början av juni. Sjätte juni brukar vara bästa dagen, med tanke på kommande år.

Inga lediga båtplatser i Ingå

Letar du efter en båtplats i Ingå kan det bli svårt den här sommaren. Hamnkaptenen Kim Hagström på aktiebolaget Ingå båthamnar, som sköter småbåtshamnen i Ingå kyrkby säger att det inte finns några lediga båtplatser, varken för mindre eller större båtar.

Jordpiren i småbåtshamnen i Ingå.
Bildtext Småbåtshamnen i Ingå centrum är populär. Här finns inga lediga båtplatser.
Bild: Marica Hildén / Yle

Ingåbon Daniel Hindersson har haft sin båt på en strandplats tidigare år. Nu har också han köpt en större båt och har därför letat efter en båtplats, hittills utan att lyckas.

– Det började ifjol redan när jag köpte större båt. Där som jag nu har båtplats så ryms inte båten. I Ingå kyrkby lär det vara svårt att få och det är inte så stor vits heller om jag vill åka till Barösund och bor halvvägs till Fagervik, säger Daniel Hindersson som allra helst skulle vilja ha en båtplats i Joddböle fiskehamn.

– Där skulle vara ypperligt också för sådana som har fritidsbåtar, men vad jag förstått på kommunen så är fiskehamnen endast för entreprenörer och personer som bor i skärgården året runt.

Än så länge står Daniel Hinderssons båt uppe på torra land, men han har lagt ut flera krokar och har också planer på hur han eventuellt kunde få nuvarande båtplats att fungera för den nya, större båten.

På turné i Västnyland på jakt efter båtplats

15:13

Diskussion om artikeln