Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ex-riksdagsledamot Antero Vartia åtalas för penninginsamlingsbrott: "Huvudsaken är att frågan blir löst"

Antero Vartia.
Bildtext Antero Vartia har grundat stiftelsen Compensate.

Tidigare riksdagsledamoten för De Gröna, Antero Vartia, åtalas för penninginsamlingsbrott. Bakgrunden är att lagen inte förmår definiera hur frivillig klimatkompensation i samband med inköp ska klassas.

Det är Vartia som själv meddelar om åtalet på Twitter.

Åtalet anknyter till Vartias ledarskap för stiftelsen Compensate.

Dess affärsidé är att bekämpa klimatförändringen genom frivilliga avgifter från konsumenterna. I samband med köp av en vara eller tjänst betalar kunden en summa i ersättning för de koldioxidutsläpp som orsakas. Intäkterna kan användas till exempel till plantering av skog.

Polisstyrelsens lotteriförvaltning klassar frivillig utsläppskompensation som välgörenhet. Den typen av verksamhet förutsätter alltid penninginsamlingstillstånd. Men stiftelsen menar att det är helt normal affärsverksamhet.

År 2019 gjorde polisstyrelsen en begäran om utredning, eftersom Compensate misstänktes ha brutit mot lagen om penninginsamlingar. Nu tas frågan upp till domstolsbehandling.

– Processen har nu pågått i två år, och enligt mig kunde man ha löst frågan smidigare. Huvudsaken är att frågan äntligen blir löst, säger Vartia till Yle.

"Tar emot vad domstolen bestämmer"

Antero Vartia bestrider att han gjort sig skyldig till penninginsamlingsbrott. Han säger att han inte äger stiftelsen, inte lyfter lön för den, och aldrig kommer att bli rik genom den.

– Om man nu anser att min verksamhet varit brottslig, tar jag emot vad domstolen bestämmer.

Fallet har väckt omfattande diskussion om oklarheterna i lotterilagen. Vartia tycker inte att den nuvarande lagen tillräckligt tydligt definierar hur kompensationstjänster för utsläpp ska klassas.

Även flera experter kritiserar lotteriförvaltningens syn på kompensationstjänsterna.

Vid Inrikesministeriet förbereds som bäst en reform av lotterilagen.