Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Valstämningen kom äntligen till gågatan i Åbo

En hand håller på gågatan i Åbo upp en grön reklampins för Centern i samband med kommunalvalet 2021.
Bildtext Kandidater och valarbetare försöker locka väljare till Universitetsgatans valstugor.

I Åbo öppnades valgatan på tisdagen. Partiernas kandidater och valarbetare står vid sina egna valstugor och delar ut valmaterial och godis, men inget kaffe denna gång.

Tack vare att coronasituationen blivit bättre i Egentliga Finland och i Åbo kunde valgatan och valstugorna trots allt öppnas på tisdag. De sju största partierna; Samlingspartiet, De Gröna, Socialdemokraterna, Vänsterförbundet, Sannfinländarna, Centern och Svenska folkpartiet har varsin valstuga.

Men här serveras inget kaffe. Partierna har sinsemellan kommit överens om att inte bjuda på valkaffe den här gången, för att minska på risken för corona.

- Här är bra stämning, men det är synd att vi inte kan bjuda på kaffe. Det hör till att finländare vill dricka valkaffe och prata om varför man ska rösta, säger Jyrki Åland vid Sannfinländarnas valstuga.

Trots att vi är i Åbo har många partier valreklam och information om kandidater från andra kommuner också. Men Jack Höglund från Salo vandrar förbi valstugorna.

Jack Höglund, en man med kort ljust hår, solglasögon och blårutig skjorta, står på en gågata en solig sommardag.
Bildtext Jack Höglund har redan röstat. Nu får Höglunds kandidat visa att hans åsikter också kommer fram.

Höglund har redan förhandsröstat. Han behöver ingen valstämning eller mer valreklam. Huvudsaken är att man röstar på en människa som kan föra fram ens åsikter.

- Fast oftast för de ju inte fram ens åsikter, men man kan ju alltid hoppas, säger Höglund.

Ali Kaffaf går likaså förbi valstugorna, för han får inte rösta. Det gör att han inte är så intresserad av politik eller politikernas budskap heller.

- Jag har inte bott i Finland i två år ännu, så därför får jag inte rösta. Det är klart att jag skulle rösta om jag fick, för det är viktigt att få påverka och vara med och bestämma, säger Kaffif.

Katja Hedman är däremot mycket intresserad av valet. Hon har redan förhandsröstat, mycket tack vare den information hon fått via sociala medier, men hon tittar ändå in i valstugorna då hon går längs gågatan.

Katja Hedman, en dam med långt mörkt hår i hästsvans, solglasögon och ljusblått munskydd, står på en gågata en solig sommardag.
Bildtext Katja Hedman har röstat på en kandidat som inte bara pratar, utan också gör saker.

- Det är klart att valet intresserar, för det handlar ju om vad som händer med oss och vad som händer i vår stad. Då behövs också handling, inte bara ord och tomma löften, säger Hedman.

I Vänsterförbundets valstuga står Selmi Holopainen. Hon har fört valkampanj ända sedan april, men just på sociala medier. I dag är första dagen då hon gått ut på gatan och på riktigt träffat väljare.

- Det har varit jättetrevligt och människor är jättetrevliga, men det börjar kännas att det har varit en jättelång kampanj då valet flyttades från april, säger Holopainen.

- Det roligaste är att valgatan nu har öppnats och vi har fått se alla väljare helt fysiskt. Det har varit svårt tidigare, säger Ellen Ijäs i SFP:s valstuga.

Ijäs tycker det varit lättsamt och glatt i solskenet, samtidigt som det också funnits en del svårare diskussioner med personer med helt andra åsikter. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun, och att man faktiskt lyssnar på varandra. Det är så man upprätthåller en fin valstämning.

Men Markku Hynönen på parkbänken bredvid säger att han inte känner någon valstämning. Hynönen och hans kompisar fördriver ofta tiden på parkbänkarna på gågatan, där de ibland delar på någon flaska. De skapar sinsemellan en helt egen stämning, oberoende av valet.

Markku Hynönen, en man med ett stort gråsvart skägg, solglasögon och en röd skärmmössa, sitter framför en byggnadsställning.
Bildtext Markku Hynönen njuter av solen och av det goda som livet har att ge.

- Jag har redan förhandsröstat, fast ingen annan i det här sällskapet kommer att göra det. Jag tycker det är viktigt att säga sin åsikt, säger Hynönen på bred savolaxisk dialekt.

Också Karar tycker det är viktigt att påverka och att saker förs fram. Hon skulle önska att hennes kandidat på riktigt skulle arbeta med bostadsbristen och med sysselsättningen.

- Fast jag har ännu inte bestämt mig om jag ska rösta, säger Karar.

Det varma vädret och valstugorna har gjort att många rör sig på gågatan. Det är också torgförsäljarna glada över. Ju fler som är i farten, desto bättre går kommersen för försäljarna.

- Jag har röstat redan, så jag saknar egentligen inte någon valstämning. Men jag gillar stämningen på torget. Alla säger att den stämningen inte finns, men den finns nog, säger Britta Sunde.

Britta Sunde och Maria Nyman, två damer med glasögon och vita t-skjortor stor en somrig sommardag på en gågata.
Bildtext Britta Sunde och Maria Nyman njuter av stämningen i Åbo centrum.

- Jag vet inte vad valstämning är, men val är ju viktiga, så på det viset ska det ju finnas en valstämning, säger Maria Nyman.

Nyman tycker det viktigt att vi har rättighet att rösta och en frihet att välja vem vi ska rösta på. Därför skulle det gärna få synas att det är en fin och glad sak.

Under pandemitiden har det varit svårt för kandidaterna att visa upp sig och få berätta vad de står får. Nyman tycker det varit mycket reklam på sociala medier, och också med valreklam i postlådor, men att det är bra att kandidaterna äntligen får träffa väljarna nu. Då blir det nog valstämning.

- En sådan här solig dag får man väl rätt stämning var som helst.