Hoppa till huvudinnehåll

Sport

"Foppa-straff" fullbordade Tysklands magiska vändning – Toni Söderholm: "Det var stora känslor i omklädningsrummet efteråt"

Från 2021
Uppdaterad 03.06.2021 20:19.
Marcel Noebels gör mål på straff och tar sitt Tyskland till semifinal.
Bildtext Marcel Noebels gör mål på straff och tar sitt Tyskland till semifinal.
Bild: imago images/ActionPictures/ All Over Press

Toni Söderholms och Ville Peltonens Tyskland stod för en snygg vändning i kvartsfinalen mot Schweiz. Schweiz ledde med 2–0 i den andra perioden, men Tyskland vann med 3–2 efter straffar. I den andra tidiga kvarten tvålade USA till Slovakien.

Åtta lag ska bli fyra i herrarnas hockey-VM då kvartsfinaler står på programmet på torsdagen.

I de tidiga matcherna säkrade Tyskland och USA sina semifinalbiljetter. Tyskland besegrade Schweiz med 3–2, medan USA slog Slovakien med 6–1.

Toni Söderholm tog över Tyskland 2019 och gör sitt andra VM som förbundskapten. Senast, 2019, slutade Tyskland sexa.

De tyska tränarna Ville Peltonen och Toni Söderholm i avbytarbåset.
Bildtext HIFK-ikonerna Ville Peltonen och Toni Söderholm lotsar Tysklands landslag.
Bild: imago images/ActionPictures/ All Over Press

I VM 2021 har Söderholm sällskap av Ville Peltonen som assisterande tränare och Ilpo Kauhanen som målvaktstränare. Turneringen är en tysk succé då det nu står klart att laget får spela om medaljerna.

– Det var stora känslor i omklädningsrummet efteråt, avslöjar Toni Söderholm för Yle Sporten.

Ingen förväntade sig det här

― Toni Söderholm

Den belåtna tränaren inledde presskonferensen med att svara på frågor på engelska.

– Ingen förväntade sig det här. Vissa killar har varit med sedan träningslägrets första dag. Man kan se hur lyckliga de äldre spelarna är.

– Ibland känns det som att man är en passagerare som bara ser på då spelarna är så självstyrda, sa Söderholm efter matchen.

Efter VM-silvret 1953 har Tyskland tagit en plats i topp-4 en gång: 2010 då Tyskland slutade fyra på hemmaplan. Den största framgången i tysk historia är det beska OS-silvret 2018. Då var Tyskland 56 sekunder från ett guld.

Viktigt reduceringsmål

Det var ändå tysk uppförbacke i kvartsfinalen mot Schweiz. Den klara förhandsfavoriten Schweiz tog nämligen ledningen med 2–0 då 33.26 hade spelats.

Tysklands Tom Kühnhackl rakade in en retur fyra minuter senare och Tyskland fick ett mentalt viktigt reduceringsmål före den andra periodpausen.

Söderholm erkände att 1–2-målet var viktigt.

– Efter det tog vi små småningom över matchen. Vi gav allt i den tredje perioden och lyckligtvis gick det vägen.

På slutet hade Schweiz fortfarande en 2–1-ledning, men Tyskland jagade en kvittering utan målvakt och kom i kapp med 44 sekunder kvar. Målskytt: Leon Gawanke.

Foppa-straff avgjorde

Den tio minuter långa förlängningen, som spelades med tre mot tre, bjöd på relativt få stora chanser. Efter 70 spelade minuter hade Tyskland avfyrat 40 skott på mål, mot 22 för Schweiz.

Matchen fick avgöras på straffar. Båda lagen lyckades i den tredje omgången och inför den femte omgången stod det 1–1. Gregory Hofmann (Schweiz) misslyckades, medan Marcel Noebels (Tyskland) lyckades. Noebels straffmål var en kopia av Peter "Foppa" Forsberg avgörande mål i OS-finalen 1994.

Tyskland storlöfte Moritz Seider var belåten.

– Jag tycker att vi var det bättre laget från start. Vi tvivlade aldrig och på oss själva och kan vara stolta.

– Vi ville inte ha straffar, ingen vill det. I förlängningen måste man ändå vara på sin vakt och se till att inte åka på baklängesmål, sa backen efter matchen.

Tyskland firar mål.
Bildtext Tyska spelare firar segern.
Bild: Toms Kalnins / EPA-EFE / All Over Press

NHL-förstärkningen från Edmonton, anfallaren Dominik Kahun, kvitterade till 1–1 i den tredje straffomgången.

– Det är vårt självförtroende och vår laganda som gör oss så bra.

– Vi hade ingen aning om vad Noebels skulle hitta på, men vi alla är imponerade. Straffen var otrolig, kommenterade Kahun.

Även tränaren Söderholm överraskades av Noebels prestation.

– Det var en läcker dragning, men jag får erkänna att jag överraskades. Han har en strålande säsong och en fin turnering i bagaget. Så ser det ut då man har självförtroendet.

Finland möter Ryssland eller Tyskland

I VM tillämpas inget traditionellt slutspelsschema, utan inför semifinalerna rankas lagen på nytt. Ettan möter fyran, medan tvåan ställs mot trean.

Semifinalparen klarnar med andra ord först efter att samtliga kvartsfinaler spelats. Inför Finlands match mot Tjeckien står det ändå klart att en blåvit seger resulterar i en kvartsfinal mot Ryssland, mer exakt Ryska olympiska kommitténs lag, eller Tyskland.

Om Ryssland och Finland vinner sina matcher är Ryssland–Finland ett semifinalpar. Om Kanada och Finland vinner blir det Finland–Tyskland i semifinal på lördag.

Semifinalparen
Ryssland (ROC) vinnerKanada vinner
Finland vinnerUSA–GER, ROC–FINUSA–CAN, FIN–GER
Tjeckien vinnerUSA–GER, ROC–CZEUSA–CAN, CZE–GER

Resultat:

USA–Slovakien 6–1 (3–0, 1–1, 2–0)

Schweiz–Tyskland 2–3 efter straffar (1–0, 1–1, 0–1, 0–0)

Diskussion om artikeln