Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen klara för semifinal! Grym försvarsinsats bäddade för thrilleraktig seger över Tjeckien: "Det häftiga är att vi ännu kan bli bättre"

Uppdaterad 04.06.2021 09:09.
Finland firar mål.
Bildtext Finland fick fira mot Tjeckien.

Det krävdes inte mer än ett mål för Lejonen i kvartsfinalen. Tjeckien klarade inte av att penetrera den blåvita försvarsmuren på torsdagskvällen – Finland går till semifinal mot Tyskland efter 1–0.

Svettigt, nervöst och arbetsdrygt. Men Lejonen höll ut.

Finland spelar VM-semifinal också 2021 – efter en försvarsthriller mot Tjeckien i kvartsfinalen.

Det var tjeckerna som fick en starkare inledning på matchen.

Spelet rörde sig en god stund i den finska försvarszonen innan Lejonen fick igång motorn, men då det finländska lagspelet började rulla på kom Finland in i matchen ordentligt.

I slutet av den första perioden fick Finland spela powerplay för första gången – och det såg ut att gå vägen direkt. Anton Lundell vände snabbt till anfall, satte pucken mot mål och Iiro Pakarinen lyckades styra den mot kassen med skridskon.

Spelarna jublade, men målet godkändes inte. En lång videogranskning visade att Pakarinen stört målvakten innan pucken studsade in över mållinjen. "En 50/50-situation", kallar Anton Lundell den efter matchen. 0–0 i den första pausen.

Innala avgjorde i andra – Olkinuora stoppade allt

Lejonens spel i fem-mot-fem fungerade bra efter pausen också. Och den här gången ledde det till utdelning.

Iiro Pakarinen satte en rappt skott på mål från kort avstånd, Jere Innala fick klubban på returen och lyckades styra in pucken förbi Simon Hrubec i det tjeckiska målet.

Ett mål räcker sällan för att vinna en match – men den här gången spikade Lejonen igen.

Tjeckien malade på i tredje och Finland hade grymma problem med att vända till anfall. Men den här gången visade det sig att försvar de facto är det bästa försvaret.

Finland försvarade kompakt och de farligaste skotten plockade Jussi Olkinuora säkert. Tjeckerna lyckades inte ens punktera nollan utan målvakt och Finland fixade segern.

"Han vann matchen för oss i dag"

Olkinuora sa tidigare under turneringen att han lärt sig att han ska hålla sig avslappnad på isen. "Att det bara handlar om ishockey". Den attityden fick publiken bevis på i den första perioden då Olkinuora fintade bort en tjeckisk anfallare så att domaren till och med hajade till.

– Haha, nå, det är lättare att vara avslappnad då det inte finns publik på plats, säger Olkinuora till Yle Sporten efter matchen.

– Nä, men det hjälper bara mig själv om jag inte tar för mycket stress. Men det handlar inte om att jag inte skulle bry mig, utan bara hålla mig avslappnad, om ni förstår, tillägger han och skrattar.

Jussi Olkinuora i farten.
Bildtext Jussi Olkinuora räddade 28 skott i matchen.

Men behöver man förstå? Det viktigaste var att målvakten höll tätt. Det understryker också Anton Lundell.

– Han vann matchen för oss i dag. Men vi utespelare måste också hjälpa till. Just nu känns det ändå bra och vi får väl spela semi mot Tyskland på lördag, säger han.

Det stämmer. I semifinalen på lördag ställs Lejonen mot Tyskland, då Kanada skrällslog det ryska laget i kvällens andra semifinal.

Kanadensarna låg inledningsvis under med 0–1 men lyckades först forcera fram en förlängning och fixade sedan där segern med 2–1. De ställs mot USA i den andra semifinalen.

– Det kommer att bli en tuff match. Jag känner både Toni Söderholm och Ville Peltonen via min pappa. Nu vet vi ju ändå hur bra Tyskland är och vi vet att det kommer att bli en utmaning, säger Lundell.

– Vi har spelat väldigt bra, men det häftiga är att vi ändå kan spela bättre. Det här är ett ambitiöst gäng och alla vill förbättra sitt spel hela tiden, kompar Olkinuora.

Resultat:

Finland–Tjeckien 1–0 (0–0, 1–0, 0–0)
32.55 Jere Innala (Iiro Pakarinen, Petri Kontiola)

Målvakter:
Jussi Olkinuora FIN 8+9+11=28
Simon Hrubec CZE 10+10+3=23

Kanada–Rysland 2–1 (0–0, 0–1, 1–0, 1–0)
34.32 0–1 Jevgenij Timkin (Dimitrij Orlov, Vladislav Kamenev)
45.03 1–1 Adam Henrique (Connor Brown, Maxime Comtois)
62.12 2–2 Andrew Mangiapane (Troy Stecher)

Målvakter:
Darcy Kuemper CAN 8+8+7+1=24
Sergej Bobrovskij RUS 6+9+6+1=22

Semifinaler:

5.6 kl. 14.15 USA–Kanada
5.6 kl. 18.15 Finland–Tyskland