Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vuxna på stan i Jakobstad väntar sig en livad skolavslutningshelg: "Det behöver synas fler poliser i gatubilden"

Rodney Strandvall och Nina Brännkärr-Friberg patrullerar på stan i Jakobstad under skolavslutningen.
Bildtext Rodney Strandvall och Nina Brännkärr-Friberg

Vuxna på stan tror att det kan bli en livad skolavslutningshelg i Jakobstad. Det finns orosmoment och speciellt om vädret blir bra kan det bli stökigt, säger Rodney Strandvall.

I många kommuner och städer patrullerar vuxna frivilligt på gatorna under helgkvällar och -nätter för att finnas till hands och vid behov erbjuda hjälp till både de unga och myndigheterna.

Nina Brännkärr-Friberg har varit med i några år i Jakobstad och enligt henne är 90 procent av de ungdomar hon träffat helt fantastiska.

– Sen finns det då de som stökar till det.

Rodney Strandvall säger sig ha upplevt lite av varje under sin tid som patrullerande vuxen på stan.

– Det finns orosmoment och speciellt om vädret blir bra kan det bli stökigt.

En vuxens närvaro kan lugna ner situationen

Så vilka är riskerna? Till exempel slagsmål och överförfriskning.

– Kanske någon som blir allt för berusad och måste förlita sig på andra. Och om de är ensamma eller om kompisarna inte bryr sig är det ju tråkigt, säger Strandvall.

Brännkärr-Friberg säger att blotta närvaron av vuxna kan lugna ner situationen.

– Man har ju sett slagsmål av det värre slaget och då har vi kontaktat polisen.

När tycker du att det är orsak att ingripa?

– Vi ska inte ingripa om det inte är fara för någons liv. Vi ringer polisen vid besvärliga situationer, säger Strandvall.

Ölburkar som ligger på marken framför ungdomar.
Bildtext Poliser i gatubilden har en lugnande effekt, tror Rodney Strandvall.

Görs det tillräckligt från samhällets och kommunens håll för att trygga situationen på stan i Jakobstad?

– Under tidigare år har man tänkt att antalet poliser varit för få. När man ringt om hjälp kan de ha behövt prioritera andra saker eller varit på utryckning på annat håll, säger Brännkärr-Friberg.

– En spontan reaktion som förälder är att det behöver synas fler poliser i gatubilden under skolavslutningshelgen. Det har också en lugnande effekt, säger Strandvall.

Någon hälsning till föräldrar som funderar på vad deras tonåringar håller på med på kvällarna?

– För egen del så tänkte jag att istället för att sitta hemma och vara nervös kan jag lika gärna vara ute på stan, säger Strandvall.

Har ni behov av flera vuxna på gatorna?

– Jag vet inte hur många som är anmälda i år. Men jag tycker att föräldrar kan engagera sig. Speciellt vill jag påpeka att föräldrarna ska hålla fast vid hemkomsttiderna, alltför unga barn har inget på stan att göra alltför sent, säger Brännkärr-Friberg.

Det kan bli livat

Det ser lovande ut vad gäller vädret och folk har suttit inne på grund av coronan. Det här gör att Brännkärr-Friberg tror att det kommer att vara mycket folk i farten just den här helgen.

– Jag hoppas att vi är tillräckligt många föräldrar närvarande och att alla får det så trevligt som möjligt. Men nog finns det vissa rädslor för att det kan bli väldigt livat.