Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sebastian Aho bar fram Carolina till seger – monsterinsats av finländaren då Hurricanes höll matchserien mot Tampa Bay vid liv

Från 2021
Uppdaterad 04.06.2021 08:55.
Sebastian Aho tar emot gratulationer av lagkamraterna.
Bildtext Sebastian Aho var Carolinas allt-i-allo i match tre mot Tampa Bay.
Bild: AFP / Lehtikuva

Räkna inte ut Carolina Hurricanes. Framför allt inte Sebastian Aho. Hurricanes finländska stjärna gick inte att stoppa då Carolina besegrade Tampa Bay med 3–2 efter förlängning i slutspelet i NHL

Carolina var i brygga i matchserien mot Tampa Bay efter två inledande förluster på hemmaplan. Ett tredje nederlag i svit skulle med stor sannolikhet ha grusat Hurricanes drömmar om avancemang.

Sebastian Aho var involverad i Carolinas samtliga mål i matchen. Han spelade fram till öppningsmålet, gjorde själv den följande fullträffen och var i nyckelroll i samband med segermålet i förlängning. Han utsågs naturligtvis till matchens bästa spelare.

Två assister av Teräväinen

Brett Pesce gjorde 1–0 till Carolina i andra perioden och kort därefter förde Aho gästerna upp i en 2–0-ledning. Teuvo Teräväinen gav den avgörande assisten till Ahos fullträff.

Regerande Stanley Cup-mästaren Tampa Bay kom snabbt igen. Brayden Point och Alex Killorn gjorde var sitt mål i numerärt överläge i andra perioden och matchen stod igen och vägde.

Hurricanes avgjorde i förlängning och bakom segermålet låg duon Teräväinen–Aho. Teräväinen passade till Aho vars slagskott styrdes i mål av Jordan Staal.

– Det känns fantastiskt förstås, men samtidigt var det först vår första seger i serien. Vi måste fortsätta i samma stil i match fyra och göra det om och om igen och lita på vårt system, säger Aho på presskonferensen efter matchen.

Aho på väg mot klubbrekord

Sebastian Aho har på nio slutspelsmatcher noterats för 6+4=10. Trepoängskvällen mot Tampa Bay lyfte honom till fyra i slutspelets poängliga.

NHL-slutspelets poängliga:

Aho är redan i närheten av Carolinas och föregångaren Hartford Whalers klubbrekord. Han är klubbens fjärde bästa poängplockare i slutspelet genom tiderna med 34 poäng.

Avståndet till ettan Eric Staal är bara sju poäng.

Tuukka Rask bäst på plan

Det krävdes förlängning också i matchen mellan New York Islanders och Boston Bruins. Brad Marchand var matchvinnare för Boston genom att göra segermålet vid tiden 63.36. Boston tog i och med segern en 2–1-ledning i matchserien.

Tuukka Rask räddade 28 skott i matchen och utsågs till matchens bästa spelare. Han stod för en matchavgörande räddning i förlängningen då han tänjde benskyddet framför Matthew Barzals skott.

– Båda lagen hade bra lägen. Det blev en målfattig match. I de tidigare matcherna har puckarna studsat framför båda målen så de var något av en mardröm för målvakterna. Det var en mycket jämn match i dag, säger Rask.

Den 34-årige finländaren har varit urstark i Stanley Cup-slutspelet. Hans räddningsprocent på åtta matcher är 93,4, vilket ger honom en fjärde plats i målvaktsrankningen.

Avstängning för vansinnestacklingen

NHL:s disciplinutskott har dömt Winnipegs stjärnforward Mark Scheifele till en fyra matchers avstängning. Scheifele tacklade brutalt Montreals Jake Evans i slutskedet av den första slutspelsmatchen lagen emellan.

Evans skadade sig och bars av planen på bår.

Scheifele är tillbaka efter sin avstängning om serien går till en sjätte match.

NHL-resultat

New York Islanders – Boston 1-2 efter förlängning

Leo Komarov NYI 0+0, -1, 13.31
Tuukka Rask BOS 28/29

Boston leder serien med 2–1 i matcher

Tampa Bay – Carolina 2-3 efter förlängning

Sebastian Aho CAR 2+1, +2, 21.28
Jani Hakanpää CAR 0+0, +/- 0, 17.48
Teuvo Teräväinen CAR 0+2, +1, 20.46

Diskussion om artikeln