Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kina hindrar Hongkong från att uppmärksamma årsdagen för massakern på Himmelska fridens torg – arrangörer av minnesstunden grips

Från 2021
Uppdaterad 04.06.2021 09:24.
Clara Cheung tillhörde en liten grupp konstnärer i Hongkong som passade på att uppmärksamma massakern på Himmelska fridens torg redan på torsdag kväll.
Bildtext Clara Cheung tillhörde en liten grupp konstnärer i Hongkong som passade på att uppmärksamma årsdagen med en installation redan på torsdag kväll.
Bild: EPA-EFE/JEROME FAVRE

Det är 32 år sedan massakern på Himmelska fridens torg och för andra året i rad stoppas demokratiaktivister i Hongkong från att uppmärksamma årsdagen. Redan på fredag morgon greps talespersonen för den organisation som i över 30 år har organiserat minnesstunden i Hongkong. 7 000 poliser ska se till att årsdagen inte uppmärksammas.

Polisen i Hongkong har hänvisat till coronapandemin då de förbjudit alla arrangemang till minnet av massakern på Himmelska fridens torg den 4 juni 1989.

- Polisen använder covid-19 som svepskäl för att stoppa politiska sammankomster och demonstrationer, sa Chow Hang-tung till Sveriges radio. Chow är talesperson för Hongkong-alliansen som i över 30 år organiserat minnesstunden i Hongkong.

Hon påpekade också att andra evenemang, som exempelvis konserter, samtidigt tillåts i Hongkong.

Advokaten Chow är en av ett fåtal framstående demokratiaktivister i Hongkong som inte ännu fängslats eller gått i exil.

På fredag morgon greps hon utanför sin arbetsplats av fyra poliser.

Chow Hang Tung (till vänster) fördes bort av poliser, efter att hon gripits på sin arbetsplats på fredag morgon.
Bildtext Chow Hang Tung (till vänster) fördes bort av poliser, efter att hon gripits på sin arbetsplats på fredag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt polisen greps också en 20-årig man som misstänks för att ha uppmanat till "olagliga sammankomster" via sociala medier. Sannolikt kommer fler att gripas under fredagens lopp.

Delvis självstyrande Hongkong har varit den enda platsen i Kina där man kunnat uppmärksamma massakern på Himmelska fridens torg. Tusentals människor brukar samlas till en ljusvaka i Victoria Park på årsdagen.

Efter de stora demokratiprotesterna i Hongkong 2019 har Kina gjort sitt yttersta för att tysta ner demokratiaktiviserna där. Hårda nya säkerhetslagar har införts och över 100 aktivister har häktats och hotas av långa fängelsestraff.

Innan Chow greps, uppmanade hon Hongkongbor att tända ljus eller ficklamporna på sina telefoner, var de än befinner sig i kväll, årsdagen till ära.

Källor: AFP, SR, AP

Diskussion om artikeln