Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN:s optimistiska beräkningar: Aids har potential att besegras till år 2030

Från 2021
Suddgummi som suddar ut ordet HIV.
Bildtext Om aids och hiv ska utrotas måste de globala ansträngningarna förstärkas, enligt FN.
Bild: All Over Press

Fyra decennier efter det att de första fallen av aids rapporterades meddelar FN att hivviruset, som orsakar aids, potentiellt kan utrotas år 2030. Enligt FN:s aidsprogram, UNAIDS, kan antalet dödsfall på grund av hiv i minst 40 länder minska med upp till 90 procent under det aktuella decenniet.

Samtidigt som FN optimistiskt rapporterar om framtiden, står det också i rapporten att FN-nationerna har misslyckats med målen för att stävja spridningen av hiv och inte heller lyckats utvidga tillgången till behandling.

Det här äventyrar målet om att stoppa aidspandemin till 2030, såvida inte de globala ansträngningarna förstärks, uppgav FN på torsdagen.

Rapporten visar att länder med progressiva lagar och politik samt starka, fungerande hälsosystem har klarat sig bäst i kampen mot hiv.

Antalet dödsfall sjunker snabbare än antalet smittade

Förra året fanns det cirka 37,6 miljoner hivpositiva människor i världen. Enligt FN har dödsfallen minskat betydligt genom effektiv och förmånlig läkemedelsbehandling. Runt 27,4 miljoner smittade fick medicinsk behandling i fjol.

Antalet nya smittade minskar dock långsammare än antalet dödsfall. Cirka 1,5 miljoner nya hivinfektioner konstaterades i världen förra året, jämfört med 2,1 miljoner år 2010.

Enligt Institutet för hälsa och välfärd THL konstaterades 136 nya fall av hiv i Finland förra året.

Winnie Byanyima, chef för FN:s program mot hiv och aids
Bildtext Winnie Byanyima, chef för FN:s program mot hiv och aids, är "försiktigt optimistisk" till att målet om att utrota aids faktiskt kan uppnås.
Bild: STELLA Pictures / ddp

Enligt Winnie Byanyima, chef för FN:s program mot hiv och aids, ligger ansvaret i synnerhet hos regeringar i olika länder. De måste garantera människors lika tillgång till vård.

– Om regeringarna lyckas få de mest utsatta grupperna av människor till behandling, kan vi besegra aids år 2030, sa Byanyima vid en presskonferens på torsdagen.

Hon säger att hon är "försiktigt optimistisk" till att målet faktiskt kan uppnås.

De nya målen för FN: s aidsprogram är bland annat att minska det årliga antalet nya smittade till färre än 370 000 fram till år 2025 och att få 95 procent av dem i behandling.

Enligt Byanyima bör viruset behandlas med samma politiska vilja som att stoppa coronaviruset, som har belastat sjukvården särskilt i fattigare länder. I vissa av dem är aids också ett stort problem. 

Enligt Byanyima har olika rörelsebegränsningar och nedstängningar också gjort det svårare att få tillgång till behandling för hiv och aids.

Källor: AFP, STT, Reuters, UNAIDS rapport.

Diskussion om artikeln