Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nu är Egentliga Finland inte längre i spridningsfasen – restriktionerna för sammankomster lättar

Från 2021
uteservering vid aura å
Bildtext Arkivbild. Nu lättar coronabegränsningarna i Egentliga Finland ytterligare.
Bild: Arash Matin / Yle

Egentliga Finland befinner sig inte längre i coronapandemins spridningsfas utan har gått tillbaka till accelerationsfasen. Därför har Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland beslutat att lätta på restriktionerna för sammankomster i området.

Från och med fredagen den 4 juni behöver inga begränsningar av deltagarantal på offentliga tillställningar och allmänna sammankomster längre beaktas, så länge de som deltar i verksamheten har möjlighet att undvika närkontakt med varandra.

Närkontakt definieras som direkt fysisk kontakt till andra människor, eller att man befinner sig inom två meters avstånd till varandra i över 15 minuter.

Begränsningar i deltagarantal gäller ändå fortfarande i sådana situationer då närkontakt inte går att undvika. Det är fortfarande förbjudet att ordna tillställningar inomhus med över tio personer. I avgränsade utomhusområden är det förbjudet att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster för över femtio personer. I fortsättningen behöver man endast hålla två meters säkerhetsavstånd inomhus.

Social- och hälsovårdsministeriet rekommenderar ändå fortsatta säkerhetsåtgärder som munskydd, distansarbete, att undvika närkontakt och effektivare skydd av människor i riskgrupper.

De nya begränsningarna är i kraft fram till den 3 juli 2021.

Diskussion om artikeln