Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heidi Weng fick hjälp av psykolog – öppen om tunga tiden: ”Idrotten blev betydelselös”

Heidi Weng kommer i mål sprintkvalet i Ruka 2020.
Bildtext Heidi Weng gick inte att känna igen i Ruka i november.

Norska längdstjärnan Heidi Weng medger öppet att hon var i en djup svacka i höstas. Både idrottsligt och mentalt. Efter den blytunga världscupstarten i Ruka sökte hon hjälp och fick det av en psykolog.

Heidi Weng är en av Norges mest framgångsrika längdskidåkare genom tiderna. Hon har bland annat tagit fem VM-guld och vunnit världscupen två gånger.

Då världscupen startade i Ruka i november gick hon emellertid inte att känna igen. Hon slutade 67:a i sprintkvalet och valde att avbryta mini-touren efter det.

I en intervju för norska kvällstidningen VG erkänner hon att coronapandemin kombinerat med hennes flygrädsla blev för mycket.

– Det var som ett slag i ansiktet. Jag var inte beredd på att jag skulle tänka så mycket på situationen vi befann oss i. Jag var rädd, medger hon.

Fick hjälp av psykolog

Weng märkte i Ruka att hennes inställning till längdskidåkningen hade förändrats.

– Idrotten blev betydelselös. Jag förstod inte poängen med att åka skidor, säger hon.

Hon insåg att hon behövde hjälp för att få bukt på sina tankar och rädslor. Hon kom så småningom i kontakt med psykologen Arne Jørstad Riise.

– Jag arbetade mycket med honom bara för att kunna komma igen. Det har jag lyckats med och jag har presterat bra. Så jag är väldigt stolt över mig själv, säger hon.

I VM i Oberstdorf i vintras tog hon guld i damernas stafett. Nästa stora mål OS i Peking 2022.

– Nu vill jag bara köra. Jag vet att jag kan göra väldigt väl ifrån om jag har en bra dag.