Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Helene Schjerfbecks akvarell "Flicka med blått band" såld för 1,7 miljoner euro

Från 2021
Akvarellen Flicka med blått band. Målad av Helene Schjerfbeck.
Bild: Bukowskis

Bukowskis avslutade i går kväll vårens auktionssäsong med en sensationell försäljning. Helene Schjerfbecks akvarell Flicka med blått band såldes för ett slutpris på 1,7 miljoner euro.

Prislappen är den högsta hittills för en akvarell av konstnären och det tredje dyraste verket av Schjerfbeck som någonsin sålts på auktion.

För ungefär tio år sedan såldes Schjerfbecks verk Balskorna (1882) på Sotheby's auktion. Priset blev över tre och en halv miljon euro och är, enligt Statistikcentralen, den genom tiderna dyraste målningen med finskt ursprung.

Flicka med blått band (1909) tillkom under de år, vilka kom att bli en betydelsefull övergångsperiod i Schjerfbecks konstnärskap där hennes säregna, förenklade och starkt koncentrerade formspråk utvecklades i en uttalad modernistisk riktning, skriver Bukowskis på sin hemsida.

– Bukowskis visar återigen styrkan att förmedla de främsta verken till de högsta priserna. Den lilla akvarellen, Flickan med blått band, var en personlig favorit i vårens utbud som glädjande uppskattades av samlarna, säger Andreas Rydén, chefspecialist i konst vid Bukowskis.

Schjerfbeck levde och arbetade i Ekenäs mellan åren 1925 och 1941. Flera av stadens byggnader och platser berör hennes liv och verk.

Diskussion om artikeln