Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Någonstans måste man dra gränsen" – politiker om gratis preventivmedel för under 25-åringar

Från 2021
Två händer mot varandra.
Bildtext Gratis preventivmedel minskar mängden oönskade graviditeter.
Bild: Mostphotos

Både Institutet för hälsa och välfärd, THL, och organisationen Väestöliitto rekommenderar att kommuner och städer bör dela ut gratis preventivmedel till under 25-åringar.

De Gröna och Vänsterförbundet följer enligt Yles valkompass THL:s linje medan Kristdemokraterna, Sannfinländarna och Samlingspartiet är mest delade i frågan.

På Kimitoön är SFP det parti som är mest tudelat i frågan och SFP-politikern Roger Hakalax hade i valmaskinen svarat att han inte anser att kommunen ska erbjuda gratis preventivmedel för att det inte hör till dess uppgifter.

- Ärligt talat så har jag kanske ändrat åsikten lite efter att ha talat med min dotter och partikolleger om den här saken. Ärendet har inte aktivt diskuterats inom SFP tidigare och därför hade jag inte så god insikt i frågan när jag svarade i valmaskinen, säger han.

Sett till hela egentliga Finland är det De gröna och Vänsterförbundet som är mest positivt intsällda till gratis preventivmedel för under 25-åringar medan Kristdemokraterna och Samlingspartiet är mest delade i frågan.
Bildtext Ser man på hela Egentliga Finland är det Kristdemokraterna och Samlingspartiet som är mest delade i frågan om gratis preventivmedel till under 25-åringar.

Unga som börjar med p-piller för första gången i Kimitoön får dem gratis i nio månaders tid, i Pargas är det sex månader som gäller och efter det börjar det kosta. Allmänt anser Hakalax att unga vuxna i något skede måste ta ansvar för sina egna liv.

- Samhällets uppgift är inte att stötta i allt från födsel till ålderdom, någonstans måste man dra en gräns och den kunde dras vid åldern 20 eller 21. I och med att gratis preventivmedel visat sig minska aborter och de sociala effekter som de leder till så skulle det kunna vara på sin plats att erbjuda dem i högre utsträckning än man gör i dag, säger han.

"Vissa kommuner talar om att erbjuda gratis preventivmedel till alla"

100 procent av kandidaterna från Vänsterförbundet i Kimitoön är av den åsikten att preventivmedel för under 25-åringar borde vara gratis. Men enligt partikandidaten Marianne Petters är det ändå svårt att säga exakt var åldergränsen borde dras.

- På de platser där man provat med 25-åringar har man ju fått bra resultat. När en människa är mogen att ta ansvar för sitt eget liv varierar.

- Man skulle ju önska att alla kan ta ansvar över sitt liv vid 21-års ålder, men vi är olika och samhället ska ta hand om alla. Efter 25 har man mycket av livet kvar och det finns till och med kommuner som talar om att erbjuda det här till alla, säger Petters.

Marianne Petters
Bildtext Enligt Marianne Petters (VF) är det självklart att kommunen borde erbjuda gratis preventivmedel för under 25-åringar.
Bild: Yle/Monica Forssell

Enligt henne är erfarenheterna från andra kommuner tillräckligt övertygande.

- På de platser där man har testat har man fått goda resultat, könsjukdomar och aborter har minskat och kommuner har sparat pengar.

- Var och en skulle ha samma möjligheter att sköta om sin egen sexuella hälsa, oberoende av bakgrund och inkomster. Det är tryggt att kunna gå till den egna kommunens rådgivning och få sina piller därifrån. Det blir det lätt en tröskel att behöva gå till läkaren och betala för pillren själv, säger Petters.

En jämlikhetsfråga

Hälsovårdaren Eva Palmgren-Wickström vid preventivrådgivningen i Pargas anser att staden ligger lite efter i frågan om gratis preventivmedel.

- I Åbo har man redan i flera år erbjudit gratis preventivmedel och de har varit väldigt nöjda där. De facto har vi redan för ett halvår sedan lämnat in ett förslag till staden om att börja erbjuda gratis preventivmedel här men ärendet verkar inte ha rört på sig, säger hon.

Enligt Palmgren-Wickström är det även en jämlikhetsfråga, inte bara i fråga om inkomstskillnader.

- Kondomer delas ofta ut på skolor och är lätta att plocka åt sig, men kostnaderna för p-piller faller ju på flickorna och då blir det ojämlikt. Vi hoppas också att man skulle kunna erbjuda minipiller eller hormonspiral efter förlossning eftersom man inte bör äta till exempel kombinationspiller under amning, säger hon.

Diskussion om artikeln