Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kallade Ilves-tränaren sin spelare för hora mitt under match? ”Han har bett om ursäkt – det var ett känslomässigt utbrott”

Ilves-spelare sparkar boll.
Bildtext Arkivbild.

Det gick hett till på sidolinjen i matchen mellan Ilves och HJK i Nationella ligan förra veckoslutet. Och för Ilves-tränaren kokade det över. Men det är ingen orsak att sparka honom, säger klubbens ordförande till Yle Urheilu.

– Jävlar vilken hora, hördes det från sidolinjen i Ruutus sändning från matchen mellan Ilves och HJK den 29 maj.

Det var Ilves-tränaren Mika Lahtinen som tappade fattningen då en av Tammerforslagets spelare stod för en slarvig passning. Kommentaren hördes rätt tydligt i sändningen.

Ilves tog tag i incidenten direkt. Föreningens ordförande Kari Pansio berättar för Yle Urheilu att han fick höra om det skedda genast efter matchen.

– Han gjorde det genast väldigt klart att det inte handlade om en kommentar som hade riktats åt någon enskild spelare eller domare. Det var ett allmänt känslomässigt utbrott, säger Pansio.

Ber om ursäkt

Ilves lade på torsdagen ut ett pressmeddelande på sin webbplats där man konstaterar att dylikt språkbruk inte hör hemma på fotbollsplanen och att klubben dömer det skedda.

Lahtinen får fortsätta med sitt jobb, men får en varning och tvingas också delta i en så kallad ”Et ole yksin”-utbildning för föreningsaktiva. Lahtinen kommenterar själv incidenten för Tammerforstidningen Aamulehti.

– Jag är oerhört ledsen för att jag använde ordet. Jag vill också understryka att jag inte riktade det mot någon enskild spelare. Jag skällde inte ut någon, säger han till tidningen.

Lahtinen har också bett om ursäkt till laget. Enligt ordförande Pansio ser föreningen ytterst allvarligt på det som hände.

– Skulle det hända en gång till skulle vi vara tvungna att överväga noggrant om han har förutsättningar för att fortsätta eller inte. Barnsliga kommentarer som den här kan ha långtgående konsekvenser, säger han till Yle.

HJK vann matchen med 3–1. Ilves ligger näst sist i ligan med endast en poäng i bagaget efter sex spelade matcher.