Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ny forskning: Isen på Nordpolen smälter dubbelt snabbare än tidigare trott

Från 2021
Is vid Arktis som smälter i havet
Bildtext Enligt undersökningen smälter halvsisen i Arktis kustområden 70–100 procent snabbare än tidigare trott.
Bild: Valdemaras D. / Unsplash

Isen vid kusterna i Arktis smälter dubbelt så snabbt som man tidigare trott. Det visar ny forskning vid University College London i Storbritannien.

Forskningen, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere, skiljer sig från tidigare undersökningar eftersom forskarna har använt uppdaterade snödjupskartor.

Havsisens tjocklek uppskattas genom att mäta isens höjd över havet, men det är viktigt att ta i beaktande att snön pressar ner isen.

Hittills har forskare använt en 20 år gammal snödjupskarta för sina beräkningar i Arktis. Men den har inte visat de senaste effekterna av klimatförändringen.

– Eftersom bildandet av ny havsis sker senare hela tiden har snön mindre tid att lagras på isen, säger Robbie Mallett som har lett forskningen vid universitetet.

Snötäcket på isen blir alltså tunnare.

– Nu tog vi det i beaktande för första gången, vilket visade att havsisen smälter snabbare än vi trodde, säger han.

Enligt Nasas beräkningar smälter isen vid Grönland med 278 miljarder ton per år.

Isen smälter i oroväckande takt

Enligt undersökningen smälter halvsisen i Arktis kustområden 70–100 procent snabbare än tidigare trott.

Arktisisen är kritisk för att begränsa den globala uppvärmningen eftersom den förhindrar att havet värmer upp atmosfären på vintern. På sommaren skyddar isen havet från solsken.

Under de senaste årtiondena har områdets medeltemperatur ökat tre gånger snabbare än det globala genomsnittet och isen har smultit i oroväckande takt.

– Vi hoppas på att studiens resultat ska kunna hjälpa att utveckla mer exakta prognosmodeller för klimatförändringen och tolka satellitinformation mer exakt, säger professor Julienne Stroeve vid University College London.

Källor: AFP, STT, The Cryosphere