Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Goda studentbetyg i Björneborgs svenska samskola – Elias Vasama har stor tro på framtiden

Från 2021
Elias Vasama i förgrund med växtlighet i bakgrunden.
Bildtext Elias Vasama har redan studieplats i Helsingfors och i juli ska han till Dragsvik. Nu återsår bara att fira studentexamen.
Bild: Privat

Årets abiturienter i Björneborgs svenska samskola gjorde utmärkta resultat i vårens studentskrivningar. Elias Vasama är en av Björneborgs färska studenter och han tar tag i den ljusnande framtiden efter en något avvikande studentskrivning.

Nu ser Elias Vasama fram emot ett skönt firande under det kommande veckoslutet. Studieplats har han redan skaffat sig på Svenska handelshögskolan i Helsingfors.

- Jag fick ett laudatur, fyra eximia och ett magna cum laude. Jag är kanske nöjdast med mitt eximia för lång matematik. Det var vad jag jobbade hårdast på, berättar Vasama.

Trots ett utmanande år för stundenter har Vasama ändå inte haft några problem med motivationen. Han säger att han bara höll framtiden i tankarna och så följde resten med.

- Jag ville klara mig bra i studentskrivningarna så att jag inte skulle vara tvungen läsa till inträdesproven och så gick det också, säger Vasama.

Helt så enkelt har ändå inte studierna i helhet varit för Vasama. Undervisningen via nätet har inte varit så inspirerande.

- Det var lite svårt att hitta motivationen där ibland, men vi är en rätt så sammansvetsad klass så det har nog gått helt ok, berättar Vasama.

Ingen vanlig bänkskuddardag

I år ordnades ingen vanlig bänkskuddardag för Björneborgs abiturienter heller. Istället fick de sjunga för sina lärare och studiekamrater från skolans gymnastiksal via nätet.

- Det var lite dåligt när man inte fick kasta godis på de yngre eleverna. Inte blev det något lastbilsåkande heller, säger Vasama.

Elias tröstar sig med att det ändå skulle ha varit så kallt den dagen så att åka lastbil skulle ändå inte ha varit någon bekväm upplevelse.

Finska föräldrar och svensk skolgång

Elias båda föräldrar är helt finskspråkiga, men ändå har Elias Vasama gått i svenskspråkig skola ända sedan daghemmet.

- Jag vet inte vad föräldrarnas tanke var bakom det beslutet, men jag gissar att de ville ge mig så goda språkkunskaper som möjligt, säger Vasama.

Elias har trivts bra och ser det som en fördel att kunna flera språk. Han talar finska, svenska, engelska och lite tyska.

I juli drar Vasama in till sin militärtjänt på Dragsvik och planerna är klara för framtiden i stort också.

- Jag ska till handelshögskolan i Helsingfors till hösten 2022 och efter det skulle jag vilja arbeta med aktier och investeringar.

Först ska ändå studenten firas tillsammans med släkt och familj i den utsräckning som det går.

Diskussion om artikeln