Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Evenemangsarrangörer hoppfulla inför sommaren – restaurangbranchen fortsätter lida

Uppdaterad 07.06.2021 05:39.
tom restaurangterrass i Borgå

Evenemangsarrangörer har inte haft det lätt under det senaste året i och med de restriktioner som pandemin krävt. Lättare restriktioner har fått evenemangsarrangörer att se hoppfullt på sommaren, men för en del är det kanske redan för sent. 

Camilla Ekholm, som är kyrkoherde i Sibbo svenska församling, är väldigt glad över att kunna återgå till en lite normalare verksamhet i sommar igen.

Den här sommaren kommer bland annat barn- och skriftskolläger att kunna ordnas. Även det allra viktigaste evenemanget för församlingen kan ordnas igen, nämligen högmässan. 

– Att fysiskt få samla människor i kyrkan är jättestort och en jättestor glädje, säger Ekholm.

– Det är många som har varit ensamma och isolerade, och det är väldigt viktigt med mänskliga möten. 

Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo Svenska församling
Bildtext Camilla Ekholm, kyrkoherde i Sibbo svenska församling, gläds över att människor får samlas igen.

Församlingen har inte kunnat träffas på över ett halvt år och det mesta har ordnats via webbkontakt.

Ekholm är glad över att få träffas fysiskt igen, men kan ändå se även det positiva som pandemin har fört med sig. I och med de begränsningar som restriktionerna krävt, har man fått använda kreativitet för att få verksamheten att fungera på bästa sätt.

Ekholm säger att församlingen blivit mera mångsidig genom att ta hjälp av olika tekniska medel för att nå ut till fler. 

– Betydligt fler har deltagit i gudstjänsterna via strömning. Det är någonting vi vill hålla fast vid. Tanken är att kunna erbjuda strömmad gudstjänst en gång i månaden för den som inte vill eller kan ta sig till kyrkan ändå kan delta i gudstjänsten. 

Restaurangbranschen fortsätter lida trots mildare restriktioner

Benita Weckström, som är ägare av Benitas café i Pellinge, ser också positivt på sommaren.

Läget kräver ändå en viss flexibilitet av både personalen och inhyrda trubadurer.

Benitas kafé i Pellinge
Bildtext Sommarcafét Benitas café i Pellinge. Bilden har några år på nacken.

Weckström poängterar att sommarcaféet kommit relativt lindrigt undan i jämförelse med restauranger. 

– Förhoppningsvis lättar restriktionerna till sommaren så att öppettiderna kan förlängas. Många har haft det mycket jobbigt, men vi som sommarcafé har inte varit med om nedstängningar som restauranger fått tampas med, säger Weckström.

Restaurangbranschen är en av de branscher som fått ta en hårdare smäll i och med coronarestriktionerna.

Petter Larsen, som äger restaurangen Old Town i Borgå, menar att de nuvarande tillåtna öppettiderna är ett stort problem, eftersom den mest lukrativa försäljningen för både restauranger och pubbar sker kvällstid.

Enligt Larsen borde öppettiderna ha förlängts redan tidigare för att kunna rädda situationen för branschen.

I nuläget ser Larsen ett beslut om att lätta upp restriktioner för restauranger som den enda utvägen för att rädda läget.

– Att få ut Borgåbor är problematiskt om man inte får ha kvällsöppet eftersom det finska arbetslivet tar slut så pass sent. Förra sommaren märkte vi ändå att finländarna börjar resa inom landet mycket mera än förr och lämnar också efter sig mera pengar än utländska turister, vilket är positivt.

I nuläget måste restauranger i Nyland stänga klockan 20.00 och utskänkningen av alkohol slutar klockan 19.00. Barer måste stänga en timme tidigare, klockan 19.00, och serveringen av alkohol avslutas 18.00.

Diskussion om artikeln