Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Oliver Helander tävlar för första gången på två år – OS-biljetter på spel för blåvita trestegshoppare i Paavo Nurmi Games

Från 2021
Uppdaterad 08.06.2021 20:59.
Programmet är inte längre tillgängligt
Paavo Nurmi Games i friidrott, andra dagen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Han säger sig ha kapacitet att kasta 90 meter – och nu är det skarpt läge som gäller för Kariskastaren Oliver Helander, som haft en grym träningssäsong. Hur går det i den första tävlingen sedan 2019?

Friidrottsfesten i Åbo når sin kulmen under Paavo Nurmi Games andra tävlingsdag. Förutom Oliver Helanders comeback jagar finländare OS-gränser i särskilt tresteg och slägga. 

Fyrfaldige världsmästaren Pawel Fajdek sporrar förhoppningsvis Aaron Kangas till långa bågar.

Det gäller särskilt att ha koll på följande hållpunkter: 

Dagens finlandssvenskar

Oliver Helander, herrarnas spjut klockan 20.45

Det stora finlandssvenska OS-hoppet klarade gränsen till Tokyo redan 2019, men förra säsongen blev ett mellanår med fokus på rehabilitering. Nu har Helander – äntligen – gjort sig kvitt sin axelskada och är tillbaka i hetluften. Han är dessutom större, starkare och snabbare än någonsin tidigare, om man får tro vinterns testresultat.

Den Karisbördige Vasabon har rentav talat om kast i 90-metersklassen, men riktigt så långa bågar vågar inte Yle Sportens friidrottsexpert Mikael Ylöstalo tro på i säsongspremiären.

– Om han får till farten är långa kast möjliga. Då ska resultatet börja med en åtta, jag vågar inte förutspå våldsammare resultat än så.

Oliver Helander grimaserar då han kastar ett spjut.
Bildtext Helanders rekord lyder 88,02 från 2018.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Paavo Nurmi Games på förhand sett största namn, färska 96-meterskastaren Johannes Vetter, tvingades lämna ett sent återbud på grund av skadekänning. Men spjuttävlingen håller trots det hög klass: fem kastare har ett personbästa på minst 87 meter. Lassi Etelätalo, Toni Kuusela och Topias Laine är också med i leken.

Kristian Bäck, herrarnas längdhopp klockan 19

Det gäller också att spana in Vasabördige Kristian Bäck, som fortfarande drömmer om en OS-plats. Längdhopparen har ett antal skadefyllda säsonger bakom sig och måste direkt trissa upp nivån till höga höjder och långa längder.

Det är en tuff målsättning och blir en kamp mot tiden

Mikael Ylöstalo

Bäck, som bara tävlat tre gånger de senaste två åren, har ett personbästa på 795 och OS-gränsen lyder 822. Det kan bli en tuff nöt att knäcka. En alternativ rutt är en plats via rankningen, som stänger i slutet av juni.

– Han måste snitta 795 i fem bra tävlingar. Det är en tuff målsättning och blir en kamp mot tiden, säger Ylöstalo.

Dagens OS-gränsjakt

Damernas tresteg klockan 20.40

Kan rentav två finländska trestegshoppare bli OS-klara i dag? Det är ingen utopi.

Kristiina Mäkelä hoppade 14,20 i säsongsöppningen, medan Senni Salminen fick till 14,22 inomhus i vintras. Gränsen till Tokyo lyder 14,32.

– Jag räknar med att båda två hoppar in i OS-laget förr eller senare. Vi vet att Mäkelä är bra, men hur har Salminen lyckats med vårens träning?

Är Mäkelä bättre än någonsin tidigare?

– Hon har blivit bättre efter ingreppet i knät. Är hon i sin livs form? Det lämnar jag osagt.

Kristiina Mäkelä loikkaa Kalevan kisoissa.
Bildtext Kristiina Mäkelä har som bäst hoppat 14,31 utomhus och 14,38 inomhus.
Bild: Tomi Hänninen

Dagens världsstjärna

Pawel Fajdek, herrarnas slägga klockan 19.05

Om man tagit fyra raka VM-guld råder det knappast nån tvivel om att man håller världsklass. Pawel Fajdek håller sin vana trogen fruktansvärt hög nivå i jakten på den där OS-medaljen som saknas i prisskåpet. Årsbästat lyder 82,98, det är tre meter längre än den närmaste konkurrenten i Åbo mäktat med.

Men segern är trots det inte garanterad. I startfältet finns bland annat landsmannen Wojciech Nowicki.

– De senaste åren har Fajdek fått se sig slagen av Nowicki, men nu har han höjt sig ett snäpp igen och är klar favorit, säger Ylöstalo.

Tävlingen har också ett starkt finländskt intresse. Aaron Kangas krossade OS-gränsen i fjol, men resultat gjorda sommaren 2020 räknas inte med i kvalet. Just nu är alltså Kangas inte på väg till Tokyo. Kan han spräcka gränsen på 77,50 i Åbo?

Pawel Fajdek är iklädd en vit tröja med texten POL på en tävlingslapp.
Bildtext Fajdek kan förhoppningsvis visa vägen för Kangas.
Bild: EPA

Andra godbitar under dagen är färska finländska rekordmannen Elmo Lakkas insats på 110 meter häck och Topi Raitanens lopp på 3 000 meter hinder. Tävlingarna avslutas med damernas final på 100 meter häck, med Reetta Hurske och Annimari Korte i startfältet.

Paavo Nurmi Games sänds direkt på TV2 och Arenan med start klockan 19. Janne Isaksson kommenterar på svenska med Ylöstalo som expert. En sändning med endast kastgrenarna utan kommentator startar klockan 17.35. Välj det svenska flerljudsspåret i Arenastreamen – det finns inte längre en separat svensk stream.

Programmet är inte längre tillgängligt

Tävlingsprogrammet finns här och startlistorna här.

Diskussion om artikeln