Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Polisen i Västnyland ger tips inför en säker avslutningshelg: “Ha huvudet med i firandet”

Från 2021
Ungdomar som simmar och vada i vatten. Det är i Helsingfors, Sandudds badstrand.
Bildtext Efter ett tungt läsår känns det skönt med sommarlov. Det vackra vädret kan locka många att tillbringa kvällen och natten ute med kompisar, men håll ihop och lämna aldrig någon ensam uppmanar polisen som också påminner om att man kan ha roligt utan sprit.
Bild: Jani Saikko / Yle

Polisen ger konkreta tips till både föräldrar och unga inför avslutningshelgen. Så här kan alla ha roligt och sommaren firas in säkert. 

Soligt väder och lättnad över att det tunga skolåret tar slut kan resultera i att helgens firande blir livligt. Polisen ger tips till både föräldrar och unga för att säkra att sommaren firas in på ett säkert sätt. 

– Prata med era ungdomar. Gör upp spelreglerna på förhand så är de lättare för alla att följa, säger äldre konstapel Rikard Lindroos, även känd som en av de västnyländska poliser som också finns på sociala medier.

Händer och smarttelefon.
Bildtext Håll koll på telefonen och ha den inte på ljudlös, säger äldre konstapel Rikard Lindroos och hänvisar till dig som är mamma eller pappa till en ungdom som firar skolavslutning.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Det är bra att ringa ungdomen under kvällen för att kontrollera att allt är okej. Skicka inte bara ett textmeddelande. Polisen uppmanar också föräldrar och vårdnadshavare att vara anträffbara under kvällen och natten. 

Ha på ljudet i telefonen så är ni anträffbara

― Polisens råd till föräldrar med sommarlovsfirande barn ute på stan

– Ha på ljudet i telefonen. Är det så att någon kompis eller ungdomen själv ringer och säger att de är i knipa eller att någon myndighet, ambulansen eller polisen försöker få kontakt, så är ni anträffbara, säger Lindroos. 

– Får vi inte kontakt med föräldrarna så är vi i kontakt med barnskyddet så att ungdomen får ett tryggt ställe att vara på. 

Föräldrar och vårdnadshavare kanske också vill fira helgen och njuta av ett glas eller två. Polisen påminner om att det är bra att någon håller sig nykter och att det finns ett fordon till hands om någonting skulle inträffa. 

– Man kan ju aldrig veta vad som händer. Det är bra att ha en nödlösning om man är tvungen att fara någonstans eller att hämta hem ungdomarna. 

Se till att festen är rolig för alla och lämna inte kompisen ensam

Polisen patrullerar under avslutningshelgen och har extra resurser för att kunna finnas där de behövs. Man ska våga ta kontakt med polisen eller en vuxen om det händer någonting under kvällen, också om man skulle ha druckit alkohol. Polisens uppgift är att trygga säkerheten.

– Är det så att polisen kommer på plats så spring inte iväg utan stanna kvar. 

Ungdomarna kan också ta i beaktande några saker för att se till att festen är rolig för alla och inte medför tråkiga konsekvenser. Det klassiska rådet lyder: lämna aldrig kompisen ensam. 

– Var alltid ett gäng och se till att alla kommer tryggt hem. Ingen ska lämnas ensam eller med okända personer, säger äldre konstapel Rikard Lindroos vid Raseborgspolisen.

Bild på poliserna Johanna LIndroos och Rikard Lindroos i uniformer.
Bildtext Johanna Lindroos och Rikard Lindroos har också medverkat i tv-serien som beskriver polisens vardag. I Västnyland är de kända som somepoliser som också rör sig ute med och bland ungdomar.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Speciellt om man dricker alkohol eller tar andra rusmedel gäller det att följa med vad kompisen gör. Polisen understryker ändå att avslutningen går att fira nykter. 

– Det går att ha lika roligt utan alkohol. Det finns en orsak till att det är åldersgränser på alkohol. 

Personbeteckning och föräldrarnas telefonnummer med i fickan

En checklista för ungdomar är att ha både personbeteckning och föräldrarnas telefonnummer till hands. Det ska vara möjligt att få tag på föräldrarna också om batteriet i telefonen har tagit slut. 

– Har man med polisen eller med ambulansen att göra ska man kunna ge sin personbeteckning för att på så sätt göra jobbet lättare för alla.

Slutligen vill Rikard Lindroos och hans kolleger påminna om att coronapandemin fortfarande är ett faktum. Trots att ungdomarna ska hålla koll på kompisarna gäller det att hålla festen i små grupper.  

– Det har varit ett tufft år, grattis till alla studenter och alla som har blivit klara från skolorna. Men ta det försiktigt. Coronaviruset är fortfarande kvar fast vädret är fint!