Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skatteförvaltningen: Statsministerns måltidsförmån är skattepliktig – Marin korrigerar deklaration och ersätter hela beloppet

Från 2021
Uppdaterad 04.06.2021 21:07.
Sanna Marin håller distansmöte vid ett bord i Villa Bjälbo. Framför henne står några flaskor saft.
Bildtext Statsrådets kansli specificerade på måndagen att Marin fått sammanlagt 14 363,20 euro i måltidsförmåner medan hon har bott i sin tjänstebostad. Marin har skrivit på Twitter att hon nu kommer att stå för sina egna matutgifter.
Bild: Lehtikuva / Laura Kotila

Statsministerns omtvistade måltidsförmån är skattepliktig, meddelar Skatteförvaltningen.

Förra veckan framkom det att statsminister Sanna Marin (SDP) har fått en frukostförmån på upp till kring 850 euro per månad.

Statrådets kansli bad Skatteförvaltningen om ett uttalande efter att måltidsförmånen fått stor uppmärksamhet i den offentliga debatten. Statsrådets kansli specificerade på måndagen att Marin fått sammanlagt 14 363,20 euro i måltidsförmåner medan hon har bott i sin tjänstebostad.

Enligt lagen om inkomstskatt är förmåner relaterade till statsministerns tjänstebostad inte skattepliktiga inkomster, men det har förekommit oklarheter ifall också statsministerns frukostförmån faller under samma kategori.

I instruktionerna för underhåll för Villa Bjälbo står det att de skattefria förmånerna inkluderar "andra tjänster relaterade till statsministerns boende". Kansliet har tolkat det så att det skulle inkludera frukostmat och kalla måltider.

Enligt kansliet är måltidsförmånen en praxis och har använts sedan 2007. Men alla statsministrar har inte använt förmånen och längden på deras vistelse i Villa Bjälbo har varierat.

Nya riktlinjer förbereds

Statsrådets kansli förbereder nu nya riktlinjer för cateringtjänster för ministerns officiella bostad. Sanna Marin har tidigare tweetat att hon kommer att stå för sina egna matutgifter, och på fredagen meddelade hon också att hon ersätter hela beloppet hon hittills har fått på grund av oklarheterna kring förmånen.

Statsrådets understatssekreterare Timo Lankinen säger till STT att det är möjligt att man helt och hållet slutar erbjuda måltidsförmånen till statsministern.
– I den här situationen så anser jag själv att man inte ska erbjuda en sådan här service till statsministern, då den inte ingår i ministerersättningslagen i den här meningen. Men vi kommer att se över detta när vi uppdaterar riktlinjerna, säger Lankinen.
Skatteförvaltningen hittade inte något stöd i vare sig lagen om arvoden och ersättningar som betalas till medlemmar av Statsrådet eller i inkomstskattelagen för att måltidsersättningen skulle vara skattefri inkomst. Var det överhuvudtaget lagenligt att erbjuda den här förmånen?

– En sådan här tolkning har gjorts i Statsrådets kansli sedan ministerersättningslagen trädde i kraft. Den finns i riktlinjerna år 2010 och har fortsatt år 2019, då man informerade statsminister Antti Rinne om hurdan service som ingår i Villa Bjälbo. Det här har varit etablerad praxis, svarar Lankinen.

Han säger att han fortsatt den tidigare praxisen.

Just nu är det oklart om Statsrådets kansli måste vara i kontakt med tidigare statsministrar. Enligt Lankinen måste man ännu utreda hur de använt de här tjänsterna.

Enligt kansliet kommer Marin att korrigera sin förhandsifyllda skattedeklaration i enlighet med yttrandet från Skatteförvaltningen.

På fredagen bekräftade Helsingforspolisen att de inlett en förutredning gällande fallet, men att fokus ligger på Statsrådets kansli och inte på statsministern.

Källa: STT
Artikeln uppdaterades klockan 16.50 med
understatssekreterare Lankinens kommentarer.

Artikeln uppdaterades klockan 21.06 med Marins tweet om att hon ersätter hela beloppet.