Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Konstens natt firar 30 år under speciella omständigheter

Från 2021
Sambatåget startade som vanligt från stadshuset.
Bildtext Det är osäkert om en sambaparad kan ordnas i år.
Bild: Yle/Markus Bergfors

På grund av coronapandemin är det ännu osäkert i vilken mån man kan ordna Konstens natt i Vasa i år. Arrangörerna har försökt planera evenemang som kan ordnas även om coronaläget förvärras.

Tanken är att Konstens natt i Vasa ordnas den 12 augusti, men än så länge är programmet så gott som öppet.

- Det har kommit väldigt lite anmälningar och det beror på att föreningar och grupper inte haft några färdiga program som de kunde visa. Det är synd, konstaterar kulturplanerare Leena Nyqvist på Vasa stad.

Några programpunkter är dock redan spikade. Till exempel ska bandet Human design spela igen vid stadshuset tillsammans med Wasa sinfonietta och kören Upstairs singers. Uppträdandet streamas på nätet. Och precis som ifjol kommer en drive in-film att visas vid Yrkesakademin i Vasa.

- Vi har försökt fundera ut några sådana evenemang som man kan ordna även om det skulle bli lockdown igen. Säkert blir det fler sådana här evenemang, men de här har vi planerat färdigt, säger Nyqvist.

en kvinna med glasögoin pratar till en publik
Bildtext Leena Nyqvist hoppas att Konstens natt kan ordnas under något så när normala förhållanden i år.
Bild: YLE / Jonas Mastosalo

Nytt för i år är en trädgårdstävling där Vasabor får anmäla sin gård till tävlingen och sedan får folk rösta på sin favorit. Vinnaren utses sedan på Konstens natt.

Dessutom har Vasabor möjlighet att rösta på sin favorit Konstens natt-bakelse som de lokala bagerierna kommer att skapa och sälja under sommaren.

Mindre evenemang runt om i staden möjliga

Hur det blir med övriga programmet klarnar under sommaren. Nyqvist hoppas att också mindre evenemang kunde ordnas utanför Vasa centrum i de olika stadsdelarna.

- Jag har en idé med parkbänkar, att man kan boka en bänk och uppträda där. Det kan vara någon som sjunger eller läser poesi eller vad som helst.

- Det behöver inte vara så allvarligt och stort. På det sättet skulle det inte vara så att alla är på torget utan programmet är lite mer utspritt.

I år firar Konstens natt 30 år och Nyqvist största önskan är att det ska gå att fira jubileumsåret som vanligt.

- Folk har tagit evenemanget till sitt eget. Det är en fest som förenar Vasa ganska bra. Det är fint att det har fått leva och växa i 30 år, det är speciellt. Evenemanget följer tiden eftersom det är vi alla som gör det. Därför tror jag det är så populärt och har fått ett så långt liv.

Kulturbranschen har drabbats hårt under coronapandemin och Nyqvist tror att folk längtar efter konst och kultur.

- Folk är ivriga att komma vart som helst där det händer något. Jag tror nog att folk är sugna på det. Och att man får komma och se folk i allmänhet och att det händer något är jätteviktigt. Människan är ett flockdjur, vi behöver för det mesta andra människor.

Diskussion om artikeln