Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark kritiseras av UNHCR för ny flyktinglag – ”Danmark låter bli att ta ansvar”

Från 2021
Uppdaterad 04.06.2021 16:59.
Filippo Grandi.
Bildtext Filippo Grandi är missnöjd med beslutet i folketinget.
Bild: EPA/Mauricio Dueñas Castañeda

Danmark vill flytta asylprocesserna till andra länder, men FN:s flyktingkommissarie Filippo Grandi anser att det är oansvarigt.

Enligt den nya lag som det danska folketinget har godkänt kan en asylsökande flyttas från Danmark till ett land utanför Europa. Asylprocessen ska också genomgås i det land som den asylsökande flyttas till.

FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) kritiserar Danmark i skarpa ordalag med anledning av den nya lagen.

Flyktingkommissarie Filippo Grandi säger att om lagen tas i bruk kan asylsökande tvångsförflyttas, samtidigt som Danmark låter bli att ta ansvar för att skydda flyktingar i en sårbar ställning.

UNHCR är starkt emot att länder försöker flytta ut asylprocessen och skyldigheten att erbjuda internationellt skydd, säger Grandi.

UNHCR har försökt påverka danska beslutsfattare

Asylsökande som har kommit till Danmark kan alltså skickas vidare till andra länder. Det förutsätter ändå att Danmark lyckas skapa samarbetsavtal med partnerländer. Ingen har ännu undertecknat ett sådant avtal, men Danmark uppges förhandla med flera länder.

Samtidigt fortsätter kontaktförsöken från UNHCR:s sida.

– UNHCR diskuterar med Danmark, ett land som fortsättningsvis är en värdefull och långvarig UNHCR-partner, för att komma på praktiska sätt att gå framåt och försäkra förtroendet hos det danska folket och för att upprätthålla Danmarks internationella åtaganden, säger Filippo Grandi.

Danmark har sedan tidigare en sträng inställning till immigration.

UNHCR har vid flera tillfällen uttryckt oro och motsatt sig lagförslaget medan det behandlades i folketinget, samt erbjudit råd och alternativa lösningar.

Källa: Reuters