Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sjöbevakningen utreder alternativ för Hitis sjöbevakningsstation – invånarna oroade för framtiden ifall stationen stänger

Uppdaterad 07.06.2021 11:02.
Sjöbevakningens patrullbåt
Bildtext Arkivbild. Det är viktigt att sjöbevakningen har en stark närvaro i den östra delen av den åboländska skärgården också i framtiden.

Det råder oklarheter om vad som ska hända med Hitis sjöbevakningsstation på Hitis-Rosala i Kimitoöns kommun. I nästan 70 år har sjöbevakningen haft verksamhet i byn men nu utreds det om en flytt till fastlandet kunde vara ett alternativ.

Hitis byaförening har jobbat hårt för att sjöbevakningen ska finnas kvar. Stationen är mycket viktig för de fastboende och turisterna och myndigheternas närvaro ger trygghet. Det anser byaföreningens vice ordförande Peter Fihlman.

- Sjöbevakningens närvaro är en säkerhetsfråga och något som jag tror att alla vill ha kvar, säger Fihlman. Dessutom anser jag att då det handlar om skärgårdsfrågor och säkerheten ute till havs så ska myndigheterna vara närvarande i skärgården.

Peter Fihlman i mörk fleece, havet i bakgrunden
Bildtext Peter Fihlman är oroad för hur det ska gå med Hitis sjöbevakningsstation.

Fihlman hoppas att sjöbevakningsstationen ännu ska kunna räddas eftersom sjöbevakarna hjälper till då det behövs.

- Inte kan helikoptrarna alltid flyga hit och vid små mindre allvarliga situationer kommer de inte alls hit. De kan dessutom vara ute på uppdrag på andra håll och då har sjöbevakarna ryckt in och hjälpt till, säger han.

"Stationens framtid är en långdans som aktualiseras nu och då"

Rosala Byaråd ger flankstöd åt Hitis Byaförening och anser att diskussionen om Hitis sjöbevakningsstation dyker upp med jämna mellanrum.

- Jag var aktiv inom politiken då det senast skedde och då var det mycket lobbande samt namninsamlingar som vi genomförde för att få statsmakten på andra tankar, säger Sixten Laine som är ordförande för Rosala byaråd.

- Stationen ger trygghet för oss som bor här ute.

Sixten Laine och Berndt Löfberg på Hitis tinget.
Bildtext Sixten Laine vet att framtiden för Hitis sjöbevakningstation dyker upp nu och då men tror att man också nu kan trygga verksamheten.

Laine tror att stationen ännu kan räddas och att det finns en möjlighet att stationen blir kvar där den står i dag.

Sjöbevakningen vill fortsättningsvis ha stark närvaro i området

Kommendören för Västra Finlands sjöbevakningssektion Marko Tuominen säger till Yle Åboland att sjöbevakningsstationen är i behov av en totalrenovering och att hyreskontraktet går ut år 2025.

- Vi utreder alla alternativ och nu görs det en landsomfattande granskning av våra utrymmen och hur ändamålsenliga de är, säger Tuominen. Det är ren och skär matematik att om fastigheterna kostar för mycket eller kräver för mycket reparationer måste vi se oss om efter andra alternativ.

Den flytande sjöbevakningssationen vid Emsalö bro i Borgå
Bildtext Ett alternativ i Hitis kunde vara ett flytande kontor som sjöbevakningen i exempelvis Emsalö i Borgå har nuförtiden.

Enligt Tuominen tas personalkostnaderna exempelvis från samma budgetmoment och då ser han hellre att det finns tillräckligt med personal än för mycket väggar.

- Men vi kommer fortsättningsvis att ha en stark närvaro i den östra delen av den åboländska skärgården, säger Tuominen. Vi är inte på väg någonstans men vill ha en plats som är ändamålsenlig de kommande decennierna.

Tuominen har fått andrahandsuppgifter om att hyresvärden inte längre vill fortsätta kontraktet.

- Kan vi inte bli kvar i Hitis måste en flytt till fastlandet utredas eller så får vi hitta andra lösningar, säger Tuominen.

"Sjöbevakningens uppgifter stämmer inte"

I dag ägs fastigheterna där Hitis sjöbevakningsstation verkar av ett dödsbo. Att det skulle ha förekommit önskemål om att avsluta hyreskontrakt nekar en av delägarna till då Yle Åboland ringer upp.

Äldre man visar upp Hitis.
Bildtext Per-Erik Fihlman är en av tre delägare i det dödsbo som äger fastigheterna där Hitis sjöbevakningsstation är inhyst i dag.

- Sjöbevakningens uppgifter stämmer inte och vi har inga tankar om att vi vill bli av med dem, säger Per-Erik Fihlman som är delägare i det dödsbo som äger fastigheterna där Hitis sjöbevakningsstation är inhyst.

- Vi hade ju ett stort arbete att hålla dem kvar senast då planerna dök upp och lyckades då förhindra en flytt, säger han.

Som de flesta andra på Hitis-Rosala ser Fihlman gärna att sjöbevakningen fortsätter sin verksamhet i Hitis på samma sätt som tidigare. Beslutet om vad som kommer att hända med Hitis sjöbevakningsstation fattas tidigast i höst.

Det var Åbo Underrättelser som var först med att rapportera att Hitis sjöbevakningsstation hotas.

Artikeln uppdaterades den 7.6.2021 med ett förtydligande om att det var Åbo Underrättelser som först rapporterade om nedläggningen.

Sjöbevakningen vill stänga Hitisstationen
Sjöbevakningen vill stänga Hitisstationen - Spela upp på Arenan