Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tyskland står mellan Finland och en andra raka VM-final – Tony Sund medger för Yle Sporten: ”Måste vara mer distinkta då vi får lägen”

Från 2021
Tony Sund i närkamp mot Frederik Tiffels.
Bildtext Tony Sund i farten mot Tyskland i gruppspelsmatchen.
Bild: imago images/Just Pictures/All Over Press

Lejonen har guldvittring. Men semifinalen mot Tyskland kommer inte att bli en lätt match. Det vet Tony Sund – som ändå vågar tro på Finlands chanser i ödesmatchen. Vi har alla chanser, säger backen.

Tjeckerna plockade ut sin målvakt med två minuter kvar av kvartsfinalen. Det var minuter som kändes vara i en evighet.

Tjeckien lyckades hålla spelet i Finlands zon och satte skott på skott på skott mot det finländska målet – men lyckades inte hitta rätt. Då summern löd stod det klart att Finland hade säkrat semifinalbiljetten med 1–0.

Målvakten Jussi Olkinuora valdes till matchens lirare, men det var en laginsats framför honom som lade grunden för segern. Lejonen försvarade tätt och uppoffrande då det behövdes som mest.

Så samma recept mot Tyskland gäller också, visst?

– Det finns nog saker vi ännu kan göra bättre, konstaterar Tony Sund för Yle Sporten på fredagen och fortsätter:

– Spelet med puck kan vi vara mer skärpta med. Överlag vara lite mer distinkta då vi får lägen. Effektiviteten kan vi förbättra lite. I stort sett tycker jag ändå att det har sett helt okej ut. Vi försvarar bra och spelet med puck kommer ändå från det. Det är där som fokuset ligger.

"Har inte riktigt fått till det"

Framför allt efterlyser Sund en stark insats av hela laget genom hela matchen. Mot både Kanada och Tjeckien inledde Lejonen lite väl svagt och mot kanadensarna ledde det till ett baklängesmål.

– Visst, man dominerar aldrig en match i 60 minuter, men vi har inte ändå riktigt fått till det i den här turneringen. Samtidigt har vi ändå klarat av att bygga på vår prestation i varje match, fått med oss något varje gång. Förhoppningsvis räcker det till den här gången också, säger backen.

Trots att det inte blivit några perfekta matcher har Finland ändå vunnit alla efter förlusten efter straffar mot Kazakstan i gruppspelets andra match. Lejonen är det enda laget i turneringen som inte förlorat en endaste match efter ordinarie speltid.

– Det betyder att det finns en bra moral i laget – att vi tror på det vi gör. Vi ger oss inte utan fortsätter jobba. Det har varit vår nyckel hittills.

Tony Sund firar mål.
Bildtext Tony Sund har gjort två mål under VM 2021.
Bild: Lehtikuva

Det här blir den andra gången som Finland och Tyskland möts under den pågående turneringen. I gruppspelsmatchen var det Lejonen som tog segern med 2–1 – men mycket har hänt sedan dess.

Lejonen har visat prov på att de klarar av att vinna matcher, men det har Tyskland sannerligen också gjort. I kvartsfinalen vände tyskarna 0–2 till 3–2 efter straffar mot förhandsfavoriterna Schweiz.

– Vi bryr oss inte om vem vi möter i semin. Vi är redo och vet att vi har alla chanser att slå dem, konstaterade Edmonton Oilers-spelaren Dominik Kahun efter den.

"Spelar som vi"

Den här gången är det Finland som går in i matchen som förhandsfavoriter. Sund intygar också att Lejonen inte kommer att ta något för givet i semifinalen.

– Det var en tight match då vi möttes första gången. Vi vet att de har ett bra lag och är väl coachade. Det kommer att krävas en bra match av oss, men jag tror att vi kan bygga vidare från Tjeckienmatchen och förhoppningsvis ta en vinst, säger han.

– På många sätt spelar de som vi. De försvarar tätt och lyckas skapa chanser genom det. Men vi ska fokusera på vårt spel. Vi har alla chanser att vinna i morgon.

Toni Söderholm ser fundersam ut.
Bildtext Toni Söderholm tränar det tyska landslaget.
Bild: imago images/Zink/ All Over Press

Frågan är också hur domarlinjen kommer att prägla matchen.

Så här långt under turneringen har domarna friat det mesta och det har krävts uppenbara övertramp, så som Iiro Pakarinens boarding mot Tjeckien, för att tvingas spela boxplay. Jukka Jalonen konstaterade efter matchen mot Tjeckien att linjen åtminstone är konsekvent – men verkade inte helt nöjd.

Det skriver Sund mellan raderna under.

– Linjen är som den är och vi får spela enligt den, kommenterar han kortfattat.

Semifinalen mellan Finland och Tyskland kör igång kl. 18.15 på lördag. Yle Sporten följer med matchens händelser i en liveblogg på webben.

Diskussion om artikeln