Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kronisk brist på psykiatrer ska hjälpas upp av psykiatri på distans och ny professur i Vasa

Från 2021
Sjukvårdsdistriktets tf. chef Samuli Saarni.
Bildtext Samuli Saarni, psykiater och docent i hälsovårdsetik, säger att det enda sättet att råda bot på bristen på psykiatrer är att skapa fler utbildningsplatser. Arkivbild.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Det finns ingen kortsiktig lösning för att få psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt på fötter, det konstaterar psykiatern och docenten i hälsovårdsetik Samuli Saarni som Vasa sjukvårdsdistrikt anlitat som konsult för psykiatrin. Men en utbildning med hög kvalitet kan vara en början.

Just nu håller Åbo universitet på och förbereder rekryteringen av en professor i psykiatri med placeringsort Vasa. Professuren skulle innebära att läkarnas specialisering i psykiatri till stor del skulle gå att ordna i Vasa. I dagsläget är det bara kortare perioder som är möjligt.

Och det är just fler utbildningsplatser som måste skapas för att den nationella bristen på psykiatrer ska lättas, det konstaterar Samuli Saarni.

- Det viktigaste om man vill locka unga läkare att specialisera sig i Vasa är att man kan ha undervisningen på plats. Om det lyckas kan det ha positiva effekter på rekryteringen ganska snabbt, specialiserande läkare jobbar förstås heltid som läkare och sitter inte bara på kurs, säger Saarni.

Också Helsingfors universitet kunde vara en lösning

Att det råder brist på psykiatrer i Vasa sjukvårdsdistrikt är inget nytt fenomen, inte heller på nationell nivå. Samuli Saarni pratar om en kronisk brist. Det hjälper inte att sjukvårdsdistrikten försöker locka psykiatrer, det orsakar bara brist någon annanstans.

- Det som jag själv tycker är att man borde överväga ett tätare samarbete med Helsingfors universitet för de är de enda som har tvåspråkig läkarutbildning. Förr i världen var det många som kom därifrån till Vasa så det är inget man ska utesluta.

Hurudant bemötande har du fått från Helsingfors universitet i den saken?

- Det är något vi får återkomma till i höst. Om man lyckas hitta en professor från Åbo är det fint, det ska man försöka med först.

Vill inte utesluta digital psykiatri

Förutom att Samuli Saarni ska se över rekryteringen och hålla kontakten till universiteten ska han som konsult stöda ledningen och hjälpa till i övergången till Österbottens välfärdsområde.

Det nya välfärdsområdet, som inleder sin verksamhet vid årsskiftet, är något som han tror kan underlätta en hel del för psykiatrin. Med en enhetlig organisation säger Saarni att det kommer att bli mycket lättare att planera smidiga vårdkedjor och också kunna flytta resurser dit de behövs mest, samt att onödigt byråkratiska processer kan undvikas.

Samtidigt säger Saarni att vi inte ska utesluta digitalisering som en möjlig räddning för läkarbristen inom psykiatrin i Vasa sjukvårdsdistrikt.

- Det finns stor potential inom digitaliseringen för psykiatrin eftersom en stor del av behandlingarna går att göra på distans, speciellt under coronaåret har vi lärt oss att det fungerar ganska bra. Man kan inte ha allt på distans men jag tror att digital psykiatri har stor potential för Vasa när det är svårt att locka folk och så har vi förstås språkkravet. En stor del av de tvåspråkiga psykiatrerna bor i Nyland.

Tror du att vi ännu om ett år rapporterar om kris inom psykiatrin?

- Vi får hoppas att ni inte rapporterar om kris, men man är för optimistisk om man tror att alla psykiatervakanser är fyllda eftersom det inte finns tillräckligt med psykiatrer i landet.

Vasabladet var först med nyheten om en ny professur i psykiatri i Vasa.

Diskussion om artikeln