Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kabanovs bunker i Badhusparken i Hangö grävs fram tack vare donation av tidigare Hangöbo

Från 2021
En man står nerböjd en bra bit under jord och gräver försiktigt. Man kan se trappsteg som leder till något som finns långt under markytan.
Bildtext Kommandocentralen hittades under utgrävningar som skedde i Hangö sommarunis regi. Nästa sommar blir det fortsättning, men då i samarbete med föreningen bakom Hangö frontmuseum.

Den underjordiska kommandocentral där den ryska generalen Sergej Kabanov ledde fortsättningskriget kommer att tas fram under åren 2022-2023. Fritidshangöbon Kari Karvinen har donerat 50 000 euro till fortsatta arkeologiska utgrävningar.

Det är Krigshistoriska föreningen i Västnyland som har fått donationen. Föreningen upprätthåller Hangö frontmuseum.

Det betyder att Frontmuseet kommer att inleda samarbete med arkeolog Jan Fast från Helsingfors universitet.

Fortsätter där som sommaruni slutar

Jan Fast har redan tidigare bedrivit tvärvetenskapliga konfliktarkeologiska utgrävningar i Badhusparken, då i samarbete med Hangö sommaruni som finansiär.

Den underjordiska kommandocentralen, eller Kabanovs bunker och Kabanovs korsu som den kallas bland Hangöbor, har redan väckt en hel del uppmärksamhet, berättar Jan Fast som har hittat välbevarade rester av murar, väggar och golv.

en röd tegelvägg som grävts fram under jorden. I de röda teglen finns rester av rötter och sand som ätit sig in i murbruket.
Bildtext Arkeolog Jan Fast och hans team hittade murar, väggar och golv i en tidigare utgrävning.
Bild: Privat / Jan Fast

Enligt uppgifter har kommandocentralen bestått av åtta rum, bland annat en radiostation, en telefoncentral, sov- och arbetsrum och ett badrum.

Efter utgrävningarna kan de underjordiska lämningarna göras till en krigshistorisk och konfliktarkeologisk utbildningsplats och en betydande historisk sevärdhet i Hangö tror både Jan Fast och Krigshistoriska föreningen i Västnyland.

Donatorns farfar var kommendör på Hangöfronten

Donationen till Krigshistoriska föreningen i Västnyland gjordes alltså av före detta Hangöbon och nuvarande semesterhangöbon Kari Karvinen som gjort sin arbetskarriär inom datateknikbranschen.

Hans far tjänade i tiden i Hangö kustbatteri och hans farfar verkade i sin tur under fortsättningskriget som kommendör för Bromarvavsnittet på Hangöfronten.

Redan på grund av sin släkthistoria ville Karvinen för sin egen del garantera det krigshistoriskt betydelsefulla utgrävningsprojektets framgång. Samtidigt hoppas han att Kabanovs bunker någon gång blir ett fint turistmål i Hangö.

Sergej Kabanov (1901–1973) var kommendör för den ryska militärbasen under fortsättningskriget och enligt Jan Fast har det tidigare varit omtvistat om kommandocentralen i Badhusparken finns kvar eller inte.

Nu är det då bevisat att bunkern finns kvar.