Hoppa till huvudinnehåll

Sport

VM i dag: Favorit i repris – den här gången står en finalbiljett på spel då Finland och Tyskland drabbar samman

Från 2021
Uppdaterad 05.06.2021 12:01.
Saku Mäenalanen muckas med Andreas Eder.
Bildtext Känslorna kommer antagligen att gå heta i dag.
Bild: CTK Photo/Vit Simanek/All Over Press

En klar förhandsfavorit och en underdog som stod för en skrällvändning i kvartsfinalen. Låter det bekant? Den här gången är rollerna ombytta – och Lejonen får se upp mot ett hungrigt och fördomsfritt Tyskland.

Finland–Tyskland

Herr-VM i ishockey, semifinal i Riga, Lettland.

Start klockan 18.15 lördagen den 5 juni. Yle Sporten följer matchen i en liveblogg på webben.

Utgångsläget: Ny sits för Lejonen

När har Finland senast gått in i en VM-semi som så här stora förhandsfavoriter? Men oavsett hur oddsen ser ut ska man verkligen inte underskatta det här tyska landslaget.

Toni Söderholm tog över som tränare efter att det tyska landslaget stått för en jätteinsats under vinter-OS i Pyeongchang. Den gången var de under en minut från ett alldeles fantastiskt otippat OS-guld.

Söderholm har hjälpt laget ta nästa steg. Efter segern över Schweiz konstaterade han för Yle Sporten att de yngre killarna ska vänja sig vid det här. Tyskland ska vara ett lag som går till semifinal i ett VM.

Söderholms recept har varit väldigt lika Jukka Jalonens. Både Finland och Tyskland sätter försvaret först och litar på att helt enkelt göra ett mål mer än motståndaren.

Det har gått vägen imponerande ofta för både och den här turneringen.

Ur Lejonens perspektiv är det uppenbara problemet att försvaret först-tänket är något man i första hand ska slå starkare motståndare med. Nu är det de finländska spelarna som förväntas föra spelet.

Det gäller att se upp för de tyska omställningarna.

Tidigare möten

Lagen har alltså mötts en gång under pågående VM, den gången var Finland starkare med 2–1. Som siffrorna säger handlade det om en ytterst jämn kamp där Lejonen hade marginalerna på sin sida.

Eller närmare sagt en viss spelare på sin sida.

Håll ögonen på

Finland – Anton Lundell

Den 19-årige talangen gjorde en riktig pangmatch mot Tyskland i gruppspelet. Avfyrade själv skottet som öppnade målskyttet för Finlands del och passade sen fram Arttu Ruotsalainen för segermålet.

Var en av Finlands bästa anfallare redan mot Tjeckien – både i offensiven och defensiven. Kom en videogranskning från att passa fram 1–0-målet i slutet av den första perioden och vann viktiga puckar i egen zon.

Tyskland – Dominik Kahun

Hoppade på flyget genast efter att hans Edmonton åkte ur NHL-slutspelet och blev samtidigt en av de viktigaste spelarna för Söderholm. Ett lätt val, sa han själv, den här truppen har enligt honom potential att uppnå något lika stort som i Pyeongchang.

Har hunnit spela tre matcher och noterats för 0+1 – men assisten kom i segern över Schweiz i kvarten.

Tipset: Minst lika jämnt som första gången, men det här fixar Lejonen

Visst, det är en ny sits för Lejonen. Men det spelar ingen roll. Det här landslaget har en skyhög arbetsmoral på isen och det kommer att krävas i den här matchen.

Tyskland kommer att vara vasst, men hur hanterar de nervositeten? Min tippning är att de inte klarar av att hålla ihop paketet under lika långa stunder som Lejonen gör – och det räcker för att vinna den här gången.

2–1 igen känns väl inte allt för långsökt.

Finlands kedjor:

80 Saku Mäenalanen – 24 Hannes Björninen – 12 Marko Anttila
6 Tony Sund – 50 Miika Koivisto

22 Arttu Ruotsalainen – 15 Anton Lundell – 20 Niko Ojamäki
3 Olli Määttä – 7 Oliwer Kaski

21 Jere Innala – 27 Petri Kontiola – 81 Iiro Pakarinen
55 Atte Ohtamaa – 2 Ville Pokka

38 Teemu Turunen – 13 Mikael Ruohomaa – 76 Jere Sallinen
40 Petteri Lindbohm – 39 Kim Nousiainen

Målvakt:

45 Jussi Olkinuora (29 Harri Säteri)