Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pinsamma genrepet: Finland föll mot 116-rankade Estland i sista matchen före EM – Kanerva kritisk: "Skäms över resultatet"

Från 2021
Uppdaterad 04.06.2021 21:53.
Teemu Pukki i landskamp mot Estland.
Bildtext Teemu Pukki gjorde sina första minuter efter vristskadan.
Bild: Lehtikuva

En vecka till EM-starten. Då stod Finland för ett riktigt bottennapp i genrepet. En likblek insats kröntes med ett estniskt segermål. "Ett resultat som man utan tvekan skäms lite över", säger förbundskaptenen Markku Kanerva.

Sista landskampen före fotbolls-EM gav inte någon anledning att jubla speciellt mycket. Finland föll med 0–1 mot Estland efter en riktigt svag prestation på Olympiastadion i Helsingfors.

– Vår spelmässiga nivå var verkligen inte tillräckligt bra. Grunderna satt inte i det offensiva spelet. Vi lyckades in komma till de ytor som vi är ute efter och när vi kom framåt studsade bollen och det kom felpassningar, säger förbundskaptenen Markku Kanerva på presskonferensen efter slutsignalen.

Landslaget tog farväl av de drygt tusen åskådarna med ett magplask. Spelet stämde inte alls och Estland såg till att Finland fortfarande inte har vunnit en landskamp under 2021.

Det estniska segermålet kom efter en timme. Pyry Soiri kom fel in i en närkamp och orsakade straff. Flora-anfallaren Rauno Sappinen gjorde inget misstag från elva meter och överlistade Lukas Hradecky.

Estland – 116:e på den senaste världsrankningen – höll undan och såg till att Finland åkte på en pinsam smäll ett par dagar före avfärden mot EM-baslägret utanför S:t Petersburg.

– Det här var på alla sätt en bra väckarklockan. Utan tvekan är det ett resultat som man skäms lite över. Vi hade publik på plats och hade gärna bjudit dem på något. Men all heder till Estland, de försvarade sig bra, säger Kanerva.

Sparv vilades helt

Finland kan dessutom inte gömma sig bakom ett b-betonat material den här gången. I motsats till matchen mot Sverige förra helgen var det stora delar av en tilltänkt startelva i EM som matchades mot Estland.

Tim Sparv vilades helt och hållet, Jere Uronen och Teemu Pukki spelade sista halvtimmen, men i övrigt var det bästa manskapet som startade matchen.

Sparv intygade i en intervju på stadion att förbundskaptenen Markku Kanerva ansåg att det var bäst för lagkaptenen att vila mot esterna. Enligt Sparv ska EM inte vara i farozonen för honom.

– Tim har inte åkt på bakslag, men läget är oförändrat. Han kan leva med att ha lite vätska i knät, men vi hoppas att lite vila gör gott, säger Kanerva.

Pukki spelade i sin tur sina första minuter på en dryg månad. Kanerva har poängterat att rehabiliteringen av vristskadan har gått väldigt bra och Pukki såg åtminstone ut att ha klipp i löpsteget.

På minussidan kan dessutom läggas att Nikolai Alho åkte på en smäll. Alho spelade klart, men haltade en del och Kanerva håller tummarna.

– Vi får se om det behövs röntgen för honom.

Frågetecken runt EM-projektet

I matchen började Finland riktigt trögt. Estland dominerade första halvan av första halvlek och hade också den bästa chansen.

Sappinen gled igenom när Leo Väisänen gjorde ett av flera misstag för dagen och släppte igenom esten. Hradecky räddade Väisänen den gången.

Slutfasen av första halvlek var Finlands och Soiri – bortsett straffsituationen pigg i finländska laget – hade ett bra avslutsläge, men bollen flög förbi stolpen.

Efter paus skruvade Finland upp skärpan en aning och hade mer boll, men Sappinen gjorde enda målet och sätter nya frågetecken runt det blåvita EM-projektet.

– Jag hade hoppats på fler positiva svar. Det finns att fundera på. Jag håller med om att vi inte var på vår nivå. Det saknades aggressivitet och ett mod i spelet. Det är min uppgift att det är på plats, men jag tror verkligen att vi ser ett annat Finland när det smäller i EM, säger Kanerva.

Som sagt, landslaget fick inte en sista boost av självförtroende i sig inför avfärden. Pukkis återkomst efter vristproblemen är ett av få glädjeämnen som Kanerva kunde plita ner i häftet när solen gick ner över Olympiastadion.

Landskamp

Finland–Estland 0–1 (0–0)

59' Rauno Sappinen 0–1 (straff)

Finland (5–3–2): Lukas Hradecky (mv) – Jukka Raitala, Leo Väisänen (v, 61' Jere Uronen), Paulus Arajuuri, Joona Toivio (46' Daniel O'Shaughnessy), Pyry Soiri (82' Nikolai Alho) – Rasmus Schüller (61' Robert Taylor), Glen Kamara, Robin Lod – Joel Pohjanpalo (61' Teemu Pukki), Marcus Forss (46' Fredrik Jensen).

Publik: 1250.

Diskussion om artikeln