Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Estland kallade upp Finlands ambassadör på grund av reserestriktionerna – premiärminister Kallas: De är oskäliga

Uppdaterad 04.06.2021 20:49.
Suomen Viron-suurlähettiläs Timo Kantola ja Viron pääministeri Kaja Kallas.
Bildtext Ambassadör Timo Kantola kallades på fredagen upp av premiärminister Kaja Kallas.

Finlands regerings beslut att förlänga reserestriktionerna upprör i Estland. På fredagen underströk premiärminister Kaja Kallas arbetstagares och familjers svårigheter på grund av restriktionerna för ambassadör Timo Kantola.

– Situationen har varit svår redan i fyra månader för många ester som är beroende av pendlande mellan Estland och Finland. Familjemedlemmar har tvingats isär.

Det var Estlands premiärminister Kaja Kallas budskap till ambassadör Timo Kantola, enligt den estniska regeringens talesperson.

Finlands ambassadör Timo Kantola kallades på fredag upp av premiärminister Kaja Kallas på grund av den finska regeringens beslut att förlänga reserestriktionerna till den 27 juni.

Den finska regeringen har gått in för att tillåta arbetsresor mellan Finland och andra EU- och Schengenländer från den 7 juni, men arbetsresor är än så länge endast tillåtna per flyg

– Att endast tillåta flygförbindelser återställer inte normalt liv, säger Kallas.

Enligt premiärminister Kallas har Estland erbjudit Finland flera lösningar för att säkerställa hälsosäkerheten bland fartygspassagerare, och hon påminner att rederierna redan i tre månader har krävt intyg på coronatest av passagerarna.

– Jag är oroad att Estlands och Finlands goda ömsesidiga förhållande har börjat ifrågasättas, tillade den estniska premiärministern.

Samtalet fördes i god anda, enligt ambassadören

Ambassadör Timo Kantola svarar per mejl till Yle att samtalet med Estlands premiärminister förlöpte i god anda.

– Jag konstaterade att man i Finland givetvis förstår att läget är tråkigt för många. Det är ändå väsentligt att samtalet mellan våra länder fungerar, säger Kantola.

Han säger sig ha betonat för Kallas att det för Finland inte handlar endast om trafikförbindelser mellan Helsingfors och Tallinn.

– Den stora frågan för Finland är här hur man överlag reser från utlandet till Finland.

Kantola uppger också för Yle att han i samtalet med Kallas konstaterade att reformen av lagstiftningen som ska trygga hälsosäkerheten vid inresa fortfarande är på hälft.

Källor: Suomen Kuvalehti, ERR