Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Liganykomlingen HPS nollade HJK i första Helsingforsderbyt någonsin lagen emellan – HJK på sommarpaus med en tredje förlust i bagaget

HPS jublar efter ett mål.
Bildtext Arkivbild. Aino-Marja Lehtinen och HPS fick anledning att jubla.

För första gången någonsin sågs ett Helsingforsderby mellan HJK och HPS i Nationella ligan. Topplaget HJK lyckades ändå inte ta sig närmare täten i tabellen. HPS vann med 2–0 och får inleda sommarpausen med en tredje seger i bakfickan, medan HJK med går på paus med sin tredje förlust.

HJK hade en trygg seger över Ilves i bakfickan, medan HPS däremot senast åkte på en rejäl förlust mot ligatvåan TiPS. HJK jagade poäng för att inte släppa i väg tättrion KuPS, TiPS och Åland United.

Det var utgångsläget då nykomlingen HPS gästade rutinerade HJK i det historiska mötet i Helsingfors.

Det första ligamötet någonsin lagen emellan gick ändå HPS väg.

Ribba ut för HJK

HJK hade två ypperliga lägen att ta ledningen efter en dryg halvtimmes spel. Eller egentligen ett läge som blev till två.

Ilona Walta drog i väg ett inlägg från vänster, som till slut träffade ribban och studsade till ett perfekt nickläge för HJK.

Enda i nätmaskorna fick HJK ändå inte bollen och i stället var det HPS som fem minuter senare fick öppna målkontot.

Aino-Marja Lehtinen fick sätta 0–1 målet från straffpunkten, och noterades för sin tredje fullträff den här säsongen.

Andra halvleken fortsatte lika starkt för HPS som den första slutade, och man lyckades direkt utöka till en tvåmålsledning. Den här gången var det Helmi Halomo som var framme, och fick göra sitt första ligamål i karriären.

Tuuli Siponen stod för en ypperlig passning in i straffområdet åt Halomo som snyggt satte bollen i övre krysset förbi Ella Kelloniemi i HJK-målet.

I slutet av matchen försvarade HPS starkt och nollade till slut HJK.

HPS snyggade till dålig målskillnad

HPS har bara gjort sex mål den här säsongen, vilket inte är sämst i ligan i år. Den sämsta målskillnaden har de ändå med sex gjorda, och 25 insläppta – vilket är klart mest i ligan i år hittills.

2–0 i dag snyggade inte till det rejält, men lite.

Segern var liganykomlingens tredje den här säsongen och man ligger nu på en åttonde plats med lika många poäng som sjuan FC Honka.

Trots bara tre segrar har HPS redan lyckats knipa en seger mot bägge topplagen FC Honka och HJK. Den tredje segern kom mot JyPK i slutet av maj.

HPS och HJK spelar sina nästa ligamatcher först i början av juli.

Resultat, Nationella ligan:

HJK – HPS 0–2 (0–1)

37' 0–1 Aino-Marja Lehtinen (straff)

52' 0–2 Helmi Halomo

publik: 100

Resultat, Division 1:

MP – KPV 2–1 (0–1)

40' 0–1 Chantzopoulo

61' 1–1 Keskinen

74' 2–1 Denoual

publik: 641