Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Katedralskolan i Åbo åter på topplacering i gymnasiejämförelse – studenterna uppskattar små klasstorlekar

Turun katedraalikoulu.
Bildtext Bäst i klassen för stora gymnasier var Katedralskolan i Åbo.

Katedralskolan i Åbo knep förstaplatsen för stora gymnasier i årets upplaga av gymnasiejämförelsen som nyhetsbyrån STT gör. Jämförelsen bygger på fyra obligatoriska ämnen och 347 gymnasier deltog.

Till skillnaden från andra gymnasiejämförelser jämför STT:s version betygen studenterna har haft då de antogs till gymnasiet med deras prestationer i studentskrivningarna. Jämförelsen bygger alltså på hur väl studenterna lyckats förbättra sina betyg under gymnasiets gång.

I årets jämförelse ingick betygen för dem som tog emot sin gymnasieplats på hösten 2018 och tog studenten på våren 2021.

Bäst i klassen för stora gymnasier var Katedralskolan i Åbo och Ekenäs gymnasium placerade sig på andra plats. Korsholms gymnasium blev fyra, Brändö gymnasium femma och Borgå gymnasium tionde. Kyrkslätts gymnasium, Vasa övningsskola och Gymnasiet Grankulla samskola blev elfte respektive fjortonde och artonde.

Stora gymnasier definieras i jämförelsen som skolor där åtminstone 51 studenter tog studenten. Gymnasier där mellan 1 och 50 studenter tog studenten klassas som små.

I den kategorin var Taavetin lukio i södra Karelen bäst. Björneborgs svenska samskola var andra och Helsinge gymnasium fyra. Svenska samskolan i Tammerfors tog elfte plats, Pargas svenska gymnasium fjortonde, Kotka svenska samskola artonde och Virkby gymnasium tjugonde.

Små klasstorlekar en fördel

Studenter från toppgymnasierna Katedralskolan och Taavetin lukio tycker båda att små klasstorlekar har underlättat skolgången. Heta Korhonen tog studenten i våras med åtta andra studenter i Taavetin lukio.

– Vi fick hjälp direkt om vi behövde det. Alla lärare kände till våra situationer och kunde se vad som hade förbättrats sedan den förra kursen och vad man vi behövde hjälp med.

Tuomas Rikkonen från Katedralskolan ger också ros för skolans individuella undervisning, och det att studenterna och lärarna känner varandra.

Kommande gymnasister vill Heta Korhonen påminna om att studieframgång kräver arbete, men att också vila är viktigt.

– Det lönar sig inte att bränna ut sig själv i gymnasiet, för det återstår så mycket av livet ännu efter gymnasiet.

Tuomas Rikkonen rekommenderar å sin sida att börja plugga i tid.

– Nog märker man det sedan om man inte gjort något på kurserna. Det lönar sig inte att slappa i två år och sedan under det tredje märka att man borde läsa till skrivningarna.

Källa: STT