Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

G7-länderna överens om en historisk företagsskattereform – godkänner global minimiskatt på 15 procent för företag

Uppdaterad 05.06.2021 14:59.
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och Kanadas finansminister Chrystia Freeland på G7-mötet i London.
Bildtext Frankrikes finansminister Bruno Le Maire och Kanadas finansminister Chrystia Freeland på G7-mötet i London.

Finansministrarna från den så kallade G7-gruppen, bestående av rika nationer, har kommit till en historisk överenskommelse om en företagsskattereform.

Finansministrarna är bland annat ense om en global minimiskatt på 15 procent för företag.

Det gäller, så kallad, landsspecifik rapportering CBCR (Country-by-country reporting) gällande beskattning av företag.

Den landsspecifika rapportering som planeras avviker från vanlig finansiell rapportering så till vida att företagen måste rapportera om all verksamhet i varje enskilt land som det är verksamt i – i stället för att presentera samlad information på global nivå.

Landsspecifik rapportering ska göra det möjligt att samla in tillräckligt mycket data så att det går att urskilja den del av multinationella företags verksamhet som är förankrad i ett enskilt land.

Goda nyheter för skatterättvisa, dåliga nyheter för skatteparadisen

Storbritanniens finansminister Rishi Sunak förkunnade att detta är ett globalt avtal för att konfrontera skatteundandragande och se till att gigantiska teknikjättar betalar sin rättvisa andel.

Tysklands finansminister Olaf Scholz hyllade ett historiskt G7-avtal om företagets minimibeskattning, som han sa innebär att företag inte längre kan undvika skatt genom att bokföra vinst i länder med låg skatt.

– Det är mycket goda nyheter för skatterättvisa och solidaritet och dåliga nyheter för skatteparadis runt om i världen, säger Scholtz.

Medborgarorganisationen Oxfam sågade däremot dagens förslag.

Oxfam kallar G7-ländernas påstående att de "reformerar ett trasigt globalt skattesystem" för absurt. Enligt Oxfam är skattesatsen på 15 procent dylik de generösa satser som Irland, Schweiz och Singapore uppbär och är en låg ribba för företag att kliva över.

G7-gruppen är en informell grupp som består av sju av världens största industrialiserade ekonomier: Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA. Även Europeiska unionen deltar i gruppens möten.

Det slutliga godkännandet hoppas kunna genomföras vid G-20-mötet under sommaren.

Källor: Reuters, APTN

Diskussion om artikeln