Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kopparlandet Peru väljer president i dag: Vänsterfavoriten Pedro Castillo kan göra livet surt för kinesiska gruvbolag

Från 2021
Den peruanske presidentkandidaten Pedro Castello talar till sina anhängare från ett fönster.
Bildtext Castillo planerar flera stora reformer. Förutom att han tar sikte på landets gruvindustri vill han också nationalisera jättegasprojektet Camisea, och skriva om landets konstitution.
Bild: EPA

Perus förhandsfavorit i landets andra presidentvalsomgång, socialisten Pedro Castillo, tar sikte på koppargruvbolagens lukrativa skatteavtal.

Om Castillo vinner, kan hans planer få långtgående följder för kinesiska gruvbolag som verkar i landet.

Peru är världens andra största kopparproducent efter Chile och Castillo har bland annat lovat att höja skatterna för gruvbolagen.

Han anklagar gruvbolagen för att "plundra" landet.

De peruanska presidentkandidaterna Pedro Castello och Keiko Fujimori.
Bildtext Kampen om presidentposten står mellan den religiösa läraren och socialisten Pedro Castello från yttervänsterpartiet Free Peru, och högerpopulisten Keiko Fujimori från partiet Forza Popular.
Bild: EPA

Motsätter sig Kinas allt större inflytande

Kinesiska gruvbolag har blivit en nyckelaktör i Perus gruvindustri.

Enligt analytiker från Reuters, skulle Castillos planer därför drabba kinesiska bolag värst.

Kina är den absolut största köparen av peruansk koppar, som används till allt från byggnadsarbete till utveckling av elbilar.

Enligt BNamericas står Peru för 27 procent av Kinas kopparbehov och under förra året gick 64,2 procent av Perus kopparexport till Kina.

Om Pedro Castillo vinner presidentvalet, kan det bli både svårare och dyrare för Kina att komma över landets värdefulla röda metall.

Vill omförhandla med gruvbolagen

Castillo har föreslagit nya royalties på försäljning av Perus metaller, och planerar att omförhandla med gruvbolag som fått långvariga skatteavtal under tidigare regeringar.

Castillo har talat om att mer än fördubbla statens andel av gruvvinster till 70 procent, och använda inkomsten till att förbättra vården och utbildningen, och minska inkomstskillnaderna i landet.

För lite investeringar i Perus sjuk- och hälsovårdssystem under tiotals år, är en av orsakerna till att landets sjukvård kollapsat under coronapandemin. Just nu kämpar Peru med världens högsta antal coronadödsfall per capita.

Invånare i Peru som demonstrerar mot gruvprojekt.
Bildtext Gruvprojekt i Peru har varit föremål för många protester under de senaste åren angående lokalbefolkningens rättigheter, miljöskydd, hållbarhetsfrågor samt gruvbolagens ansvar.
Bild: EPA

Peru har undertecknat så många som 25 långsiktiga skatteavtal sedan 1990-talet, rapporterar Reuters.

Avtalen avser att trygga investerare från politiska och ekonomiska förändringar i landet.

Enligt experter har avtalen banat väg för stora investeringar i några av Perus största gruvor.

Castillos planer kan komma att påverka framtida investeringar och öka osäkerheten inom regionens kopparproduktion.

Grannlandet Chile har redan ökat på osäkerheten efter att landets underhus godkände en plan på att höja royalties på gruvdrift.

Den peruanska presidentkandidaten Keiko Fujimori.
Bildtext Keiko Fujimori till skillnad från Castillo, stöder flera omstridda gruvprojekt i Peru.
Bild: EPA
Anhängare till den peruanske presidentkandidaten Keiko Fujomori håller upp en tavla av hennes far, den tidigare presidenten Alberto Fujomori.
Bildtext Fujimori är dotter till den fängslade ex-presidenten Alberto Fujimori. Han avtjänar just nu ett 25 år långt fängelsestraff för brott mot mänskligheten samt kidnappning. Dottern står själv åtalad för korruption men är frigiven mot borgen.
Bild: EPA

Ett djupt polariserat val

Presidentvalet i det fattiga och politiskt turbulenta Peru är ett polariserat val som delar folket i två läger: invånare främst från Perus rurala områden i det ena lägret, och invånare främst från huvudstaden Lima i det andra.

Opinionsmätningar tyder på att det kommer att bli en väldigt jämn kamp mellan läraren och socialisten Pedro Castillo från partiet Free Peru, och högerpopulisten Keiko Fujimori från partiet Forza Popular.

Shamaner som utför en ritual i stöd för den peruanske presidentkandidaten Pedro Castello.
Bildtext Castillo har starkast stöd ute i periferin. Här utför några shamaner en ritual i stöd för Castillo.
Bild: EPA
En peruansk demonstrant håller upp plakat där det står en uppmaning om att stöda demokrati och inte kommunism.
Bildtext Stödet för Fujimori går främst att finna i huvudstaden Lima. Här protesterar några av Fujimoris anhängare mot kommunism.
Bild: EPA

Castillo överraskade stort i första valomgången och nu tyder mätningar på att han skulle vinna presidentvalet med en knapp marginal.

Men eftersom marginalen är så liten kan det fortfarande gå hur som helst och gruvbolagen i landet lär därför hålla andan en stund till.

Om den företagsvänliga Fujimori vinner kan kinesiska och andra gruvbolag andas ut, åtminstone för ett tag framöver.

Men vinner Castillo, lär besvärliga samtal och nya förhandlingar lura bakom hörnet.

Källor: Reuters, Bloomberg, Euronews, AFP, BNamericas