Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 160 bybor dödade i en massaker i Burkina Faso – den värsta attacken i landet sen jihadistvåldet tog fart

Från 2021
Uppdaterad 06.06.2021 18:53.
Kartta näyttää Burkina Fason sijainnin.
Bild: Silja Viitala / Yle

Byn Solhan i norra Burkina Faso anfölls natten till lördagen av beväpnade män som landets regering kallar för terrorister. Lokala myndigheter har rapporterat 160 dödsoffer, vilket gör det här till den värsta massakern i det västafrikanska landet sedan jihadistgruppernas attacker där började 2015.

Angriparna mördade bybor, brände ner deras hem och en marknad i byn Solhan, uppger regeringskällor i Burkina Faso till nyhetsbyrån Reuters. Byn ligger i provinsen Yagha, nära gränsen mot Niger.

– Många skadade har avlidit av sina skador och nya kroppar har hittats. Dödssiffran är för tillfället 138, sa en lokal tjänsteman till nyhetsbyrån AFP på lördag kväll.

På söndagen steg antalet dödsoffer ytterligare, då uppgav lokala myndigheter att minst 160 människor hade dödats, bland dem kring 20 barn.

President Roch Marc Christian Kabore fördömde attacken och regeringen utlyste en nationell sorgeperiod på tre dygn på grund av blodbadet.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres meddelade också via sin talesperson att han är bestört av morden på över hundra människor.

Ingen grupp har tagit på sig attacken. Attacker utförda av jihadistgrupper med kopplingar till al-Qaida och IS har ökat kraftigt i Sahel-regionen i år, särskilt i Burkina Faso och dess grannländer norrut, Mali och Niger.

Våldspräglad region

Ofta har våldet sin egentliga bakgrund i landkonflikter och konflikter mellan etniska grupper.

Våldet i Burkina Faso har tvingat över en miljon människor på flykt från sina hem under de senaste två åren och det fattiga landet har också tvingats ta emot ungefär 20 000 flyktingar från Mali som också flytt jihadistvåldet.

Så sent som i mars dödades över 130 människor i koordinerade attacker mot byar i sydvästra Niger.

Artikeln uppdaterad 5.6 klockan 23.36 med ny dödssiffra och FN:s reaktion.

Artikeln uppdaterad 6.6 klockan 18.53 med ny dödssiffra.

Källor: Reuters, AFP

Diskussion om artikeln