Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Oh, Canada! VM-vändningen komplett, uträknade kanadensare tog sig till final

Från 2021
Två kanadensiska spelare skrinnar förbi spelarbåset och firar ett mål.
Bildtext Andrew Mangiapane (till höger) och Adam Henrique firar fullträffen som kom att bli semifinalens segermål.
Bild: All Over Press

I början på veckan: hånade, utskrattade och snubblande nära att missa kvartsfinalen. I slutet på veckan: VM-finalister. Den kanadensiska scenförändringen är total och efter en 4–2-seger över USA i semifinalen spelar Lönnlöven om guld.

Den här utvecklingen var det nog ingen som trodde på halvvägs in i VM-turneringen.

Kanada kom till Riga med ett ungt och anonymt lag och inledde med tre raka förluster, mot Lettland, USA och Tyskland. Efter en trio segrar mot gruppens svagaste lag tog ett pressat Kanada sedan bara en poäng mot Finland och avancemanget hängde på andra resultat som kanadensarna inte hade kontroll över.

Men det blev en kvartsfinal, och plötsligt föll allt på plats.

Först slog Kanada ut den allra största VM-favoriten, med en 2–1-seger i sudden death över Ryssland.

Och i dag knockade Kanada det lag som samlat flest poäng av alla i årets VM, USA. Ett amerikanskt lag som härom veckan lekte bort Kanada och vann med 5–1 var i semifinalen steget efter och fick till slut ge sig.

Vi är inte den skickligaste gruppen i världen, det handlade om att plocka fram lagspelet

― Kanadas lagkapten Adam Henrique

– En fantastisk känsla med tanke på allt vi har varit med om under turneringen. Jag är väldigt stolt över det här laget, säger lagkaptenen Adam Henrique till SVT i Riga.

– Vi lärde oss hur vi mäste spela som lag. Vi är inte den skickligaste gruppen i världen, det handlade om att plocka fram lagspelet, säger Henrique.

Mangiapane planens kung

I semifinalen förde veteranen Brandon Pirri upp Kanada i en tidig ledning men Colin Blackwell kvitterade för USA innan den första periodens slut.

Sen klev Andrew Mangiapane in i handlingen. Calgaryforwarden gjorde både 2–1 och 3–1 och har totalt stått för sju mål i turneringen. VM:s poängkung Connor Brown fick förresten passningspoäng till bägge målen.

– Han är en otrolig spelare, när han kom till laget vände det för oss, säger kedjans tredje länk Henrique om matchhjälten Mangiapane.

– Det har varit en galen turnering. Vi startade med tre förluster, men nu spelar vi bra. Vi spelar på rätt sätt, och nu ska vi bara fortsätta, säger Mangiapane själv i IIHF:s tv-intervju.

USA reducerade ännu till 3–2 genom Sasha Chmelevski och slutet blev dramatiskt när jänkarna jagade kvittering. Men Darcy Kuemper i Kanadas mål har gjort precis som resten av laget: växt rejält under turneringens gång.

Finalföll mot Lejonen senast

Kuemper spikade igen sitt mål och i stället fastställde Finlandsbekantingen Justin Danforth slutresultatet till 4–2 i tom bur.

Kanada till ännu en VM-final, två år efter den senaste turneringen då Lönnlöven föll i guldmatchen mot Finland.

– Det är häftigt hur vi har kommit tillbaka här. Vi visar karaktär och kämpaanda. Men vi är inte färdiga än, vi har en match kvar, säger Andrew Mangiapane med den allra ädlaste medaljen i sikte.

USA:s märkligt trista VM-svit håller däremot i sig. Landet har ofta haft bra lag och gjort fina gruppspel, men har inte varit bland de två bästa i en VM-turnering sedan 1960.

Ishockey, VM-semifinal

USA–Kanada 2–4 (1–1, 0–1, 1–2)

I: 2.02 Brandon Pirri (Sean Walker-Nick Paul) 0–1, 17.17 Colin Blackwell (Christian Wolanin-Kevin Labanc) 1–1.

II: 24.15 Andrew Mangiapane (Connor Brown) 1–2.

III: 40.46 Mangiapane (Brown-Darcy Kuemper) 1–3, 43.36 Sasha Chmelewski (Kevin Rooney-Connor Mackey) 2–3, 59.36 Justin Danforth (Paul) 2–4 tm.

Målvakter: Cal Petersen U (bort 58.36-59.36) 11+12+6=29, Darcy Kuemper K 15+8+13=36.

Utvisningar totalt: USA 1x2 min, Kanada -.