Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lejonen fixade finalbiljetten! Tyskland föll i ny försvarsthriller: "Inte vår bästa match, finns mycket att jobba på"

Från 2021
Uppdaterad 05.06.2021 21:08.
Finland firar mål.
Bildtext Finländska spelare jublar efter Iiro Pakarinens öppningsmål i semifinalen.
Bild: Toms Kalnins / EPA-EFE / All Over Press

Två mål i den första perioden fällde till slut avgörandet. Finland slog Tyskland med 2–1 och är klara för VM-final mot Kanada. Jussi Olkinuora var igen matchens gigant för Lejonens del.

Med 16 sekunder kvar blev det riktigt dramatiskt. Tyskland jagade 2–2-målet med tom bur då Markus Eisenschmid crosscheckade Atte Ohtamaa nära ansiktet.

Kort före det hade Lejonen lyckats avvärja ett oerhört farligt anfall. Jussi Olkinuora plockade skotten som hittade hela vägen fram till kassen och Olli Määttä fick en touch på flera livsfarliga passningar.

Men utvisningen såg ut att grusa Tysklands chanser. Tv-bilderna visade ändå att Ohtamaa milt sagt överdrivit i sin reaktion på tacklingen och den viktiga backen åkte också på en tvåminutare.

Tyskland fick en sista chans – och då steg Hannes Björninen fram. Centern vann puck två gånger om i defensiv zon och Lejonen fixade segern.

– Det var alldeles otroligt. Han är ett proffs, det går inte att säga något annat. Alla kan ta efter honom. Det är så där man vinner matcher, hyllar Jere Sallinen på Lejonens presskonferens efter matchen.

– Det var en grym kamp. Jag är väldigt stolt över hela gänget. Vi tog vara på våra lägen och spelade tufft i försvaret, analyserar i sin tur Björninen.

Tysk dominans – men finsk ledning

Inledningen på matchen var ytterst nervös och avvaktande. Både Finland och Tyskland spelade trap-försvar och tog sin tid med uppspelen.

Då Tyskland började skruva upp tempot med sina uppspel hade Lejonen problem att hänga med. Tyskarna lyckades skapa en handfull farliga lägen – men det var ändå Finland som slog till först.

Iiro Pakarinen lyckades först överraska den tyska keepern Mathias Niederberger med ett handledsskott för 1–0.

Efter ytterligare en starkare sekvens av Tyskland tog Marko Anttila vara på tyskt slarv i den egna zonen och passade fram en helt ledig Hannes Björninen, som placerade pucken mellan benen på Niederberger.

– Det var ett grymt jobb av Marko. Han spelade mig helt ledig och så lyckades jag klämma in pucken i luckan mellan madrasserna, beskriver målskytten.

Grym jakt ger utdelning

Underläget tvingade Tyskland att anfalla och forechecka mer aggressivt. Lejonen utnyttjade ytorna och lyckades pressa motståndarna i långa perioder. Men en utvisning av Tony Sund bjöd Tyskland in i matchen igen.

Matthias Plachta pangade in 1–2 i powerplay förbi en skymd Jussi Olkinuora och de siffrorna stod sig också i den andra pausen.

Tyskland firar mål.
Bildtext Tyskland firar sitt mål.
Bild: Toms Kalnins / EPA-EFE / All Over Press

I kvarten lyckades Tyskland vända just ett 0–2-läge till seger – men närmare än så kom Toni Söderholms mannar inte den här gången.

– Vi gör en hel del bra saker i matchen, följer vår spelplan och håller i taktpinnen. Men så gör vi några misstag. Vi lyckades ändå fajtas oss tillbaka in i matchen och hade några chanser att kvittera, analyserar Toni Söderholm efteråt och fortsätter:

– Vi gjorde en mycket bättre match än då vi möttes i gruppspelet. Någon annan dag kunde vi ha vunnit. Samtidigt måste man respektera resultatet. Och Finland spelade bra, de är fruktansvärt organiserade och det är bara att gratulera. Och så hoppas vi att flera finländare får en medalj i morgon.

Olkinuora hyllas igen

Det var i stor grad Jussi Olkinuora som såg till att det inte blev en tysk seger.

– Jussi var fenomenal i målet. Vi litar på honom, summerar Björninen.

Finland är klart för VM-final för andra gången på raken. Och precis som för två år sedan är det Kanada som står för motståndet.

– Det här var inte vår bästa match. Det finns mycket att jobba på före finalen, framför allt i anfallsväg. Men vi kommer att vara redo, säger Björninen.

– Det kommer att bli turneringens sista slag. Benen är trötta och det är också mentalt utmanande att orka med en match till. Det kommer att bli en svettig match för oss båda. Men vi har stort självförtroende efter segern i gruppspelet, kompar Sallinen.

Finalen kör igång klockan 20.15. Yle Sporten följer med guldfajten i en liveblogg på webben.

Resultat, VM-semifinal:

Finland–Tyskland 2–1 (2–0, 0–1, 0–0)

13.50 Iiro Pakarinen (Anton Lundell, Oliwer Kaski) 1–0

18.55 Hannes Björninen (Marko Anttila) 2–0

31.03 Matthias Plachta (Moritz Seider) 2–1 pp

Diskussion om artikeln