Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals demonstrerade mot kinesiskt universitet i Budapest – projektet har blivit en tvist mellan borgmästaren och premiärminister Orban

Från 2021
Demonstranter på Budapests gator. Plakatet i mitten säger nej till Fudan, och kräver i stället stöd för ungersk utbildning.
Bildtext Kring 10 000 människor uppskattas ha demonstrerat mot Fudan-universitetet på lördagen. En opinionsmätning förra veckan visade att en majoritet av huvudstadsborna motsätter sig kampuset.
Bild: AFP / Lehtikuva

Kring 10 000 personer uppskattas ha demonstrerat på lördagen mot det planerade kinesiska Fudan-universitetet i Budapest. Premiärminister Viktor Orbans regering ser möjligheter för prestigefyllt akademiskt utbyte, men kritiker ser säkerhetsrisker och en stor nota för skattebetalarna.

– Orban och Fidesz (regeringspartiet, red.anm.) porträtterar sig själva som antikommunistiska men i själva verket är kommunister deras vänner, säger den 21-åriga universitetsstuderanden Szonja Radics under lördagens demonstration till nyhetsbyrån AFP.

AFP:s fotograf uppskattar att det var kring 10 000 personer som marscherade genom huvudstaden Budapest för att protestera mot Fudan-campuset, som väntas stå klart år 2024.

Fudan-universitetet har sitt säte i Shanghai och campuset på 500 000 kvadratmeter skulle vara dess första i Europa.

Väst eller öst?

Fudan-universitetet slopade för ett par år sedan en fras om akademiskt oberoende från sina stadgar, och lade till ett löfte om att följa det kommunistiska partiets ledarskap.

Läs mer om Kinas kontroversiella Konfucius-institut och se Spotlights avsnitt om instituten.

Premiärminister Viktor Orban ser universitetet som en möjlighet för ungerska och internationella studenter att få högklassig utbildning.

Fudan-universitetets entré kommer däremot mot bakgrunden av regeringen Orbans lag som försvårat arbetet för medborgarorganisationer och tvingat fram Central European Universitys flytt från Budapest till Wien.

Stor nota för skattebetalarna

Läckta dokument om byggnationen av Fudan-campuset visar att det beräknas kosta kring 1,5 miljarder euro, varav de ungerska skattebetalarna ska stå för 20 procent.

Men återstoden av summan – 1,3 miljarder – ska komma i form av ett lån från en kinesisk bank och det, enligt uppgift, till en rätt hög ränta.

SVT har talat med den politiska analytikern Peter Kreko, som förklarar att det genomgående är Kina som gynnas i affären. Kina ger lån till hög ränta, låter bygga campuset med sina egna företag och byggmaterial och får dessutom politiskt inflytande i Ungern.

Huvudstaden på bakfötterna mot regeringen och campuset

Med anledning av campusprojektet är Budapests liberala borgmästare Gergely Karacsony på krigsstigen. Förra veckan visade en opinionsmätning att majoriteten av stadens invånare likt honom också motsätter sig campuset.

Förutom demonstrationen på lördagen har staden också protesterat mot campuset genom att döpa om gatorna kring det planerade campuset.

Tidigare i veckan förkunnade borgmästare Karacsony att gatorna runt tomten framöver ska heta "Befria Hongkong-vägen", "Dalai Lama-vägen" och "Uigurmartyrernas väg", för att framhäva obekväma punkter om människorättsläget i Kina.

Kinas utrikesministerium avfärdade draget som ovärdigt, men sa att det inte borde påverka campusprojektet.

Källor: AFP, SVT