Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA: Donald Trump höll sitt första offentliga uppträdande på flera månader – kritiserade smittskyddsexpert Anthony Fauci och kom med antydningar om presidentvalet 2024

Från 2021
Uppdaterad 06.06.2021 10:50.
Donald Trump går och tittar åt sidan. Bakgrunden lummigt grön.
Bildtext Arkivbild. Donald Trump kom Trump kom på lördagen med utspel som kännetecknat hans tal också tidigare. 
Bild: Chris Kleponis / AOP

Ex-presidenten Donald Trump talade för första gången på flera månader inför en större publik i lördags. Trump var inbjuden som gästtalare när det republikanska partiet i North Carolina ordnade sitt årliga konvent.

I sitt tal kom Trump med utspel som kännetecknat hans tal tidigare. 

Han gick bland annat hårt åt USA:s smittskyddsexpert Anthony Fauci och krävde att Kina ska betala för hur landet hanterat coronaviruset.

– Fauci har haft fel på nästan alla punkter och hade fel om Wuhan och labbet, sa Trump med hänvisning till teorin om att coronaviruset rymt från ett laboratorium i Wuhan. 

Trump förminskade också utredningen mot Trump Organisation och kallade den en klappjakt driven av demokrater. 

Som väntat upprepade han tidigare ogrundade påstående om att han skulle ha vunnit fjolårets presidentval, vilket i själva verket vanns av demokraternas Joe Biden. Biden fick drygt 81 miljoner röster i valet, medan Trump fick strax över 74 miljoner röster.

Trump fortsätter att vara besatt av presidentvalet

Under sitt tal sa Trump att han ser fram emot år 2024, vilket kan tolkas som en signal om att han vill ställa upp som kandidat i presidentvalet som ordnas då.

Enligt flera amerikanska mediekällor har Trump fortfarande tillbringat mycket tid de senaste månaderna med att älta konspirationsteorier om att valfusk skulle ha förekommit i presidentvalet.

Trump har bland annat berömt republikaner i Arizona, som sedan april räknat presidentvalsröster i delstatens största valdistrikt, Maricopa county, i hopp om att finna bevis på valfusk. 

Räknandet har fortsatt trots att guvernören Doug Ducey fastställt valresultatet och delstaten granskat och räknat valsedlarna två gånger efter valet utan att man funnit tecken på vidsträckt valfusk.

Enligt New York Times-reportern Maggie Haberman, som rapporterat i flera år om Trump, har ex-presidenten berättat för sina kontakter att han utgår ifrån att återinstalleras som president i augusti.

Somejätten Facebook beslöt nyligen att porta Trump i ytterligare två år från sin tjänst, efter att de kommit fram till att han uppviglade till våld inför stormningen av Capitolium den 6 januari i år.