Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rusmedel, slagsmål och skottlossning – polisen hade fullt upp under skolavslutningskvällen

Från 2021
Uppdaterad 06.06.2021 10:01.
Cyklande poliser har stannat vid Sandudds badstrand för att prata med en skolavslutningsfirare.
Bildtext Polisen övervakade firandet vid Sandudds badstrand i Helsingfors.

Polisen var fullt sysselsatta med att hålla reda på folk som festade i det vackra sommarvädret på lördagskvällen. Från olika håll i landet rapporteras om slagsmål och fylleri. I Seinäjoki blev polisen beskjuten.

– Det verkar vara det livligaste veckoslutet sedan coronapandemin började, åtminstone om man tittar på antalet uppdrag i nödcentralernas system, konstaterar kommissarie Sami Joutjärvi från östra Finlands polisstation.

I Helsingfors valde polisen att tömma flera parker och Sandudds badstrand. Det här eftersom det blev svårt att trygga säkerheten när det började bli mörkt. Dessutom var stämningen orolig och raketer hade avfyrats.

Stora ungdomsgäng samlades också i bland annat Borgå, Vanda, Hyvinge och Nurmijärvi. Polisen på Åland rapporterar om hemmafester handgemäng på olika allmänna platser i Mariehamn.

I Nådendal i Egentliga Finland åkte polisen kring midnatt ut med flera patruller för att stoppa ett gängslagsmål. Polisen grep flera av de inblandade.

I Kalajoki skedde en knivhuggning vid 10-tiden på kvällen. Polisen grep en person misstänkt för dådet. Det finns än så länge inga uppgifter om skador. Polisen meddelade inte heller om fallet var kopplat till skolavslutningen eller inte.

En man sköt mot polisen i Seinäjoki

Vid tvåtiden på natten uppmanade polisen i Österbotten människor ska hålla sig borta från området kring tågstationen i Seinäjoki.

Det visade sig att en man hade skjutit mot polisen. Mannen greps senare misstänkt för mordförsök. 

Klockan fyra meddelade polisen att faran är över och att tågtrafiken löper normalt igen. Ingen skadades under händelseförloppet.

Polisen i Österbotten hade också många uppdrag som rörde festande ungdomar. Vid Tanelinranta i Seinäjoki förorsakade ett stort gäng ungdomar ordningsstörningar och motsatte sig polisens försök att lugna situationen. Efter att flera patruller anlände till platsen fick polisen ändå läget under kontroll.