Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finskflaggade M/S Ramona har kört på grund på Fårö utanför Gotland – kustbevakningen har upprättat en anmälan om grov vårdslöshet

Uppdaterad 06.06.2021 13:02.
M/S Ramona på grund utanför Gotland.
Bildtext M/S Ramona fraktade timmerstockar och var på väg mot Riga när det körde på grund.

Fartyget har kört med åtta knops hastighet upp mot stranden. Redaren Anders Isaksson från Pargas tror det kan gå relativt snabbt att dra loss fartyget.

Ett fraktfartyg på väg från Klintehamn till Riga har gått på grund väster om Fårö. Klockan fyra på lördagsmorgonen gick ett larm till det finskflaggade fartyget M/S Ramona då det hade satt kurs rakt mot Fårös västra kust.

– Sedan visar det sig att det går på grund med åtta knops hastighet, säger Sara Jönsson vid svenska Sjö- och flygräddningscentralen till TT.

M/S Ramona.
Bildtext Fartyget är är registrerat i Mariehamn.

Kustbevakningen har upprättat en anmälan om grov vårdslöshet i sjötrafik men man har uteslutit att det handlar om onykterhet. Fartyget står stabilt och det finns ingen risk för att det skulle sjunka ytterligare.

– Vi har nu två enheter på plats, en som jobbar med utredningsarbete och ett miljöskyddsfartyg som ska se till att vi har miljöskydd på platsen. I nuläget ser vi inget utsläpp men skrovet måste undersökas för att se att inget har hänt, säger Anna Törnqvist från Kustbevakningens ledningscentral till P4 Gotland.

Enligt Törnqvist arbetar man som bäst fram en bärgningsplan och när skrovet är besiktigat och godkänt kan det fortsätta.

– Om det går att dra henne rakt akteröver så tror jag det går relativt snabbt, det kräver närmast en tillräckligt stor bogserbåt, säger redaren Anders Isaksson från Pargas i en intervju till HBL.

Källa: P4 Gotland, Ålands radio, HBL.