Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

"Senast när finländarna inte längre får köpa sitt kaffe händer det något" – examinanderna Karell och Kudinoff tror på framtiden

Fanny Karell och Mirek Kudinoff framför Kimitoöns gymnasiebyggnad.
Bildtext Både Fanny Karell och Mirek Kudinoff tycker att det finns många fördelar med att studera vid ett litet gymnasium, bland annat att lärarna har mer tid för eleverna.

Skolavslutningar och studentdimissioner firades i smältande hetta under veckoslutet. Fanny Karell och Mirek Kudinoff var särskilt glada över att få fira på plats med hela skolan.

-Det var mycket viktigt att få fira tillsammans, det har varit tungt med distans hit och dit så att få se allas ansikten nu känns jättekiva, säger Karell.

Båda är nöjda med studierna vid Kimitoöns Gymnasium och hoppas att läroverket kan få finnas kvar. Speciellt i år har de till exempel kunnat ha mer närstudier än många andra tack vare att skolan är liten. 17 elever tog studenten vid gymnasiet i år och det totala antalet studerande var cirka 60.

I vintras bytte Fanny Karell ganska plötsligt inställning till vad hon ville göra till näst och i höst inleder hon studier i samhällsvetenskap vid Åbo Akademi.

- Jag utvecklades så mycket i gymnasiet och ändrades som person så jag insåg att det är det här jag vill göra. Åbo var ett ganska självklart val för mig, det är en liten och trevlig stad och känns bekant, säger hon.

Mirek Kudinoff ska till armén i sommar, och hösten 2022 börjar även han studera vid Åbo Akademi.

- På basen av det som intresserar mig valde jag att söka mig till IT-branschen. Det är ganska säkert att det finns jobb där i framtiden för det kommer att behövas allt mer kunnighet inom IT, konstaterar Kudinoff.

"Senast när kaffet tar slut"

Båda är positivt inställda till att kunna hitta jobb efter studierna, men med en klimatkris, försvinnande biotoper och coronakrisen vet de att mänskligheten har utmanande tider framför sig.

- Det känns tveksamt till att vi ska klara av att tackla klimatkrisen, men jag är ändå positivt inställd och tror att det ska gå. Vi är ändå alla i samma båt och måste alla kämpa för samma sak, säger Karell.

- Om inte annat så kommer vi att vara illa tvungna - ekosystem förstörs, arter utrotas och det blir mer och mer uppenbart att vi måste göra något åt saken. Senast när kaffe inte längre kan växa i Sydamerika och finländarna blir utan, då börjar vi kanske göra något åt saken, funderar Kudinoff.

Båda är nu väldigt glada över att coronarestriktionerna lättar.

Studenter med mössor på i rad.
Bildtext Nybakade studenter på rad utanför Kimitoöns gymnasium.

- Jag ser mest fram emot att med gott samvete kunna träffa vänner, vara utomhus, gå på konserter och ta del av kultur, säger Karell.

Framtiden för Kimitoöns Gymnasium har varit i vågskålen på grund av det minskade elevunderlaget, men med en maritim linje som börjar i höst hoppas man kunna locka studerande även utifrån.

- Jag hoppas verkligen att KÖG finns kvar även i framtiden. Det är en fin skola, liten och härlig och man har bra kontakt med alla elever och lärare, säger Karell.

- Jag tycker att en liten skola är ett av de bästa sätten att gå andra stadiet. Lärarna är lika kunniga som på andra orter, men med färre elever så har de mer tid att hjälpa alla och anpassa lärandet enligt behoven. Jag tycker att man kan få den bästa utbildningen här, och det är viktigt att små gymnasier får finnas kvar, säger Kudinoff.