Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Klädföretaget Reima avslutar samarbete med kinesiskt företag efter Yles avslöjande om eventuell koppling till uiguriskt tvångsarbete

Från 2021
Skärmdump från ett kinesiskt nyhetsinslag. Nyheten har publicerats på Haoyuanpengs webbplats i oktober 2019.
Bildtext I en kinesisk nyhetsrapportering som handlar om en fabrik i Xinjiang-provinsen kan Reimas logotyp skymtas på en jackas vänstra ärm.
Bild: Skärmdump från ett kinesiskt nyhetsinslag. Nyheten har publicerats på Haoyuanpengs webbplats i oktober 2019.

På söndag publicerade Yle Uutiset en rapport om att detaljhandelskedjan Lidl och klädföretaget Reimas underleverantörer eventuellt kan kopplas till uiguriskt tvångsarbete i Xinjiang, Kina.

Enligt Yles utredning köper både Lidl och Reima produkter från kinesiska företag som, baserat på Yles granskning, löper stor risk för att vara involverade i tvångsarbete.

Dessutom har en tidigare underleverantör av Lindex, som ägs av Stockmann, ett samband till Xinjiang. Underleverantören har samarbetat med ett företag som har varit inblandad i tvångsförflyttning av arbetare.

Xinjiang-forskare Adrian Zenz uppmanar i Yles utredning alla företag att bryta banden med kinesiska företag som är verksamma i Xinjiang.

Efter publiceringen meddelade Reima till Yle att de avser att avsluta sitt samarbete med sin kinesiska underleverantör.

Reima har använt en underleverantör vid namn Haoyuanpeng, som har en fabrik i Xinjiang. Företaget har deltagit i kinesiska regeringsprogram som, enligt forskare, har risk att vara kopplat till uiguriskt tvångsarbete.

– Vi har nolltolerans för kränkning av de mänskliga rättigheterna, och mot bakgrund av de anklagelser som har uppstått finns det en risk att alla våra krav inte kan uppfyllas i Haoyuanpeng-gruppens verksamhet, säger Reimas kommunikationsdirektör Riikamaria Paakkunainen.

Reima har inte beställt produkter från Haoyuanpeng-fabriken i Xinjiang, utan från företagets andra fabrik i östra Kina.

– Även om våra produkter inte har tillverkats i deras fabrik i Xinjiang har vi beslutat att avsluta samarbetet med denna grupp av företag, säger Paakkunainen.

Lidl avbryter beställningarna tillsvidare

Lidl Finland uppger för Yle att man tillsvidare inte kommer att beställa produkter från sin egen underleverantörs fabrik i Xinjiang. Enligt Yles rapport samarbetar Lidl med två fabriker i Xinjiang.

Under de senaste åren har Lidls affärer i Finland sålt ytterkläder tillverkade av det kinesiska företaget Kashi Rising Garment, som har tillverkats i en industripark i Xinjiang. Enligt forskare innebär sådana företags verksamhet en betydande risk för uiguriskt tvångsarbete.

– Lidl följer med situationen mycket noga. I situationer som denna kommer vi först att lösa alla oklarheter med våra leverantörer inom ramen för vår omsorgsplikt. Vi är i kontakt med vår leverantör så att vi på ett tillförlitligt sätt kan bedöma situationen. Angående det här fallet kommer beställningar tillsvidare inte att göras, säger Laura Kvissberg, ansvarsexpert på Lidl.

Det här är en översättning och omarbetad version av Yle Uutisets artikel: "Reima lopettaa yhteistyön Xinjiangiin kytkeytyvän kiinalaisyrityksen kanssa – Ylen selvityksessä Reiman alihankkija yhdistettiin mahdolliseen pakkotyöhön" skriven av Jenny Matikainen och Maria Tolsa.

Diskussion om artikeln