Hoppa till huvudinnehåll

Sport

USA krossade Tyskland i bronsmatchen – Toni Söderholm vill lämna dubbla besvikelserna bakom sig snabbt: ”Vinner inget på att överanalysera, vi kan vara stolta”

Från 2021
USA firar mål framför den tyska bänken.
Bildtext USA firar ett av sina totalt sex mål framför Toni Söderholm och den tyska bänken.
Bild: imago images/ActionPictures/All Over Press

Tysklands succé-VM fick inte den avslutning som chefstränaren Toni Söderholm hade hoppats på. USA körde över tyskarna med hela 6–1 i bronsmatchen. De förtjänade att vinna, säger Söderholm.

– Förhoppningsvis får flera finländare en medalj i morgon, konstaterade Toni Söderholm för Yle Sporten efter förlusten mot Finland på lördagskvällen och hänvisade självklart till sig själv och bland andra Ville Peltonen i den tyska tränarstaben.

Söderholms Tyskland gjorde en stark insats mot Lejonen och kom in i bronsmatchen med höga förväntningar. Men USA visade sig vara klasser bättre på söndagen.

Början av matchen var ändå jämn. USA inledde målskyttet i den första perioden då Christian Wolanin fick ett friläge på en kontring efter ett tyskt powerplay, men ännu i den första pausen var Tyskland med i matchen.

Sen tog det roliga slut. USA satte in fyra puckar under den andra perioden och avgjorde samtidigt bronsmatchen.

”Hade inte värst mycket i kroppen”

Tyskland hade ett gyllene läge att ta sig in i matchen igen då Sasha Chmelevski drog på sig ett matchstraff för en huvudtackling, men tyskarna klarade inte av att punktera nollan ens i fem-mot-tre under det fem minuter långa numerära överläget.

– Vi hade inte så värst mycket kvar i kroppen efter den den tunga förlusten mot Finland, förklarar Tysklands lagkapten Moritz Müller efter matchen.

Den tredje perioden blev kosmetisk och grinig. Slutresultatet skrevs 6–1.

– Vi snackade i går i omklädningrsummet om hur emotionellt tuff förlusten mot Kanada var, men vi har kämpat hela tiden och gjorde det i dag igen. Jag kunde inte vara stoltare över det här laget, säger USA:s tränare Jack Capuano.

”Vi är fyra och stolta över det”

Kollegan Toni Söderholm var uppenbart besviken efter nederlaget.

– Det syntes klart att vi inte klarade av att hantera vissa händelser på isen. Det väntade amerikanerna på och kunde utnyttja vårt slarv. De har varit grymt effektiva och förtjänade att vinna i dag, säger han och fortsätter:

– Jag menar verkligen inte att vara ohövlig nu, men jag tror inte någon vinner på att överanalysera vad som hände på isen idag. Vi är där vi är, fyra i ett VM, och vi kan vara stolta över det.

Toni Söderholm.
Bildtext Toni Söderholm har lotsat det tyska landslaget i två VM.
Bild: Martin Divisek / EPA-EFE / All Over Press

Även om turneringen slutade med två blytunga förluster är faktum att Tyskland hör till lagen som presterade klart över förväntningarna i Riga. Åtminstone när det gäller utomstående förväntningar. Själv har laget alltid trott på sina chanser.

För chefstränaren Söderholm var Tysklands frammarsch också en personlig triumf, även om han inte medger det själv.

Den ansedda TSN-journalisten Gord Miller rankade under turneringen Söderholm som den tredje mest sannolika lotsen (efter Marco Sturm och Rikard Grönborg) att bli nästa europeiska chefstränare i NHL. Jukka Jalonen rankades inte bland de fem mest sannolika på TSN-reporterns lista.

Men just nu är det Tysklands herrlandslag som är i fokus. Och Söderholm understryker än en gång exakt hur stolt han är.

– Den här placeringen betyder jättemycket. Det har varit en otrolig tid med det här laget. Vi har upplevt en oändligt massa känslor som har varit djupa och starka. Det har varit en ära att få ha att göra med det här laget, säger Söderholm efter matchen till Yle Sporten och fortsätter:

– Man behöver inte analysera mer än så, killarna har visat vad de går för inte minst med tanke på hur tung säsongen har varit. Killarna har varit sargade och ändå hållit ihop som lag. Det har varit en otroligt fin period.

Resultat, VM-bronsmatch:

USA–Tyskland 6–1 (1–0, 4–0, 1–1)
5.02 Christian Wolanin 1–0
26.27 Conor Garland (Jason Robertson, Christian Wolanin) 2–0
28.05 Jack Drury (Sasha Chmelevski) 3–0
31.35 Jason Robertson (Conor Garland) 4–0 pp
32.15 Trevor Moore (Conor Garland, Tage Thompson) 5–0 pp
49.28 Dominik Bittner (Matthias Plachta, Dominik Kahun) 5–1
49.53 Ryan Donato (Adam Clendening, Tage Thompson) 6–1

Diskussion om artikeln