Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Enorm lättnad hos Honkadamer efter trepoängare – regerande mästarna från Åland tappade kontakten med täten

Uppdaterad 06.06.2021 20:58.
Programmet är inte längre tillgängligt

Honka har varit säsongens största besvikelse i Nationella Ligan hittills. Men när regerande mästaren Åland United besökte Esbo föll allt på plats för hemmalaget och Honka vann med 3–1. Gissa om lättnaden var stor.

Honka nämndes inför säsongen som en stark medaljkandidat i Nationella Ligan. Men starten har varit tung och Esbolaget låg inför helgens omgång inte ens bland de sex lagen som får fortsätta i den övre slutserien.

Men mot topplaget Åland United lossnade det för Honka, som vände underläge och vann med 3–1.

– Huh! Vilken enorm lättnad. Jag är så otroligt stolt över laget. Vi har prövats så, det har varit jobbigt när vi spelat bra men inte fått resultaten med oss och målskyttet har haltat, säger Honkas tränare Rosa Lappi-Seppälä till Yle Sporten.

– Vi har arbetat mycket med vårt anfallsspel och försökt utveckla det. Men när vi inte lyckats har det lett till att vi spänt oss, förklarar Lappi-Seppälä.

Inga sådana problem mot Åland United. Efter att Dana Leskinen gett gästerna ledningen en kvart efter paus tog Honka över och vann efter tre mål på drygt 20 minuter, av Eveliina Parikka, Jasmin Leppioja och Aino Vuorinen.

– Det här har vi väntat på, äntligen tre poäng. Vi har haft problem med att bygga spelet men nu har det blivit bättre. Vi har jobbat mycket på det på sistone, säger Honkas Wilma Spets.

Se målen och stämningen i Hagalund i Sportnytts inslag nedan (bilder från Ruutu):

Taktiska ändringar ställde till det

För Åland United var förlusten dyster, och målskytten Dana Leskinen var besviken.

– Vi hade chanser men lyckades inte få in dem med bra procent. Men sån är fotbollen, det går inte alltid som man tänkt sig. Och sen gjorde vi taktiska ändringar i slutet som alla inte riktigt var med på, det föll vi på, säger Leskinen till Yle Sporten.

Nollpoängaren betyder att Åland United tappar mark i täten. I söndagens övriga matcher vann nämligen tabellens tätduo. KuPS slog Ilves med 2–0 och TiPS vann över JyPK med 5–1.

Resultat som betyder att ettan KuPS leder, fyra poäng före TiPS, med ytterligare fyra poäng ner till Åland United.

– Om jag är ärlig har jag inte kollat på det. Här hinner ännu hända helt massor, säger Dana Leskinen om tabelläget.

Och inte heller i Esbo har man gett slaget förlorat med tanke på toppstriden.

– Det här visar att vi inte har gett upp ännu. Vad som helst kan hända i den här serien och vi kan vinna över vem som helst, säger Honkas Wilma Spets efter segern mot ÅU.

Nationella ligan tar nu en månadslång paus. Nästa match spelas inte förrän 29.6.

Resultat, nationella ligan:

Honka–Åland United 3–1 (0–0)

58. Dana Leskinen 0–1, 59. Eveliina Parikka 1–1, 70. Jasmin Leppioja 2–1, 80. Aino Vuorinen 3–1.

TiPS–JyPK 5–1 (2–1)

6. Elli-Noora Kainulainen 1–0, 23. Roosa Ariyo 2–0, 45. Emmi Lahtela 2–1, 66. Tia Hälinen 3–1, 69. Hälinen 4–1, 70. Hälinen 5–1.

KuPS–Ilves 2–0 (1–0)

41. Gentjana Rochi 1–0, 75. Rochi 2–0.