Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Förbundskansler Merkels CDU skräller stort i tyskt genrep inför förbundsdagsvalet – överlägsen seger i valet i Sachsen-Anhalt

Från 2021
Uppdaterad 07.06.2021 05:29.
Angela Merkel tiistaina, osallistuessaan virtuaaliseen Digitaaliseen huippukokoukseen Berliinissä.
Bild: Tobias Schwarz / EPA

Kristdemokratiska CDU går ordentligt framåt i söndagens delstatsval i östtyska Sachsen-Anhalt. Enligt de prognoserna låg CDU långt före det högerpopulistiska partiet Alternative für Deutschland och det bekräftades av de första resultaten.

Det är ett resultat som knappt någon på förhand hade räknat med. I det sista delstatsvalet före höstens förbundsdagsval pekar det preliminära resultatet på att kristdemokratiska CDU kammar hem cirka 37 procent av rösterna.

Under ledning av den sittande regeringschefen Reiner Haseloff lyckas CDU försvara positionen som största parti i Sachsen-Anhalt och det med ett betydligt bättre resultat än i det förra valet.

I delstatsvalet 2016 låg CDU knappt under 30 procent.

I de flesta opinionsmätningarna inför söndagens val låg CDU endast knappt före det högerpopulistiska, delvis högerextrema partiet Alternative für Deutschland.

Preliminära resultat ger AfD bara drygt 20 procent av rösterna och partiet backar jämfört med det förra delstatsvalet.

Högerpopulisterna förlorade likaså i de val som hölls i de sydvästtyska delstaterna Baden-Württemberg och Rheinland-Pfalz i mars.

CDU-ledare kan dra en suck av lättnad

För CDU-chefen Armin Laschet är dagens valresultat utan tvekan en stor lättnad.

Efter en slitande kamp om vem som ska bli kristdemokraternas kandidat för förbundskanslerposten kan Laschet nu med betydligt större lugn koncentrera sig på den kommande valkampanjen.

Ett för CDU dåligt valresultat i Sachsen-Anhalt hade utan tvekan startat en ny diskussion om vem som egentligen borde leda kristdemokraterna i valkampanjen.

I Sachsen-Anhalt har stödet för Laschet hela tiden varit litet, man hade hellre sett att kristdemokraternas kandidat till posten som förbundskansler hade varit bayraren Marcus Söder.

De gröna, för vilka valen i de östtyska delstaterna ofta är problematiska, går visserligen aningen framåt men landar ändå på blygsamma sex procent.

Med det resultatet landar de gröna först på sjätte plats i valet efter vänsterpartiet Die Linke, socialdemokraterna och liberala FDP.

Diskussion om artikeln