Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Enorma finalbesvikelsen – Kanada fällde Lejonen i förlängningsthriller: "Ett rätt brutalt sätt att förlora på"

Från 2021
Uppdaterad 06.06.2021 23:58.
Kanada firar mål.
Bildtext Kanada jublade sist i VM-finalen i ishockey. Lejonen och Jussi Olkinuora fick nöja sig med silver.
Bild: Lehtikuva

Finland gjorde sin bästa match i VM – men det räckte inte hela vägen. Kanada slog Lejonen med 3–2 i förlängning i en oerhört spännande final i Riga på söndagskvällen.

Finland hade styrt spelet i förlängningen. Men sex minuter in i bonusperioden passade Petri Kontiola snett i offensiv zon och Kanada kom i väg i ett 2-mot-1-anfall.

Game, set, match.

Connor Brown passade fram Nick Paul som petade in pucken i ett gapande tomt mål. Kanada säkrade guldet – Finland fick nöja sig med silver.

Det efter en jättematch av Lejonen där endast avsluten lämnade något att önska.

– Det blir ganska svängigt med tre mot tre. Plötsligt studsar pucken och så anfaller de i numerärt överläge. Och så är matchen avgjord. Ett rätt brutalt sätt att förlora på, summerar Olli Määttä efter matchen.

Pigg inledning

En stor fråga inför finalen var hur laddat Finland skulle vara.

De tre senaste matcherna har finländarna varit klart långsammare än motståndarna direkt efter nedsläpp – men mot Kanada skruvade Lejonen upp tempot från start.

Finländarna skapade press på bred front och Lönnlöven drog på sig utvisningar. Den hittills så starka första powerplay-linan var ändå ineffektiv och den andra femman fick stiga fram.

I den första periodens andra numerära överläge kom utdelningen. I de sista sekunderna av powerplayt bröt Oliwer Kaski en rensning vid offensiv blå och passade fram en helt ledig Mikael Ruohomaa framför kassen som säkert satte in pucken förbi Darcy Kuemper.

Finland fick spela powerplay ännu en gång under den första perioden, men klarade inte av att öka på ledningen.

Kanada kommer igen

Om den första perioden var Finlands kan man lätt säga att Kanada vann period två.

Lejonen fick en rivstart på perioden, men två onödiga finländska utvisningar släppte kanadensarna in i matchen. I det andra numerära överläget kom kvitteringen då Maxime Comtois satte in 1–1.

Det höll att gå snett en gång till innan den andra periodpausen – men domarna dömde bort Kanadas 2–1-mål efter videogranskning.

Supertalangen Owen Power hade hunnit i offside innan Kanada kom in i zonen.

Det var uppenbart Lejonen som utnyttjade periodvilorna bättre för finländarna kom klart bättre in i period tre också. Finland harvade på i offensiven i långa perioder och fem minuter in i perioden satte Petteri Lindbohm in 2–1 med ett rappt handledsskott.

Ny kvittering

Den finländska dominansen kom av sig kort därefter då målskytten Ruohomaa drog på sig en slarvig utvisning för tripping och Lönnlöven straffade honom för det direkt. Kvitteringen kom i form av Adam Henrique efter knappt 20 sekunder i numerärt överläge.

Fler mål än så blev det inte under ordinarie speltid.

Finland inledde förlängningen lika piggt som alla tidigare perioder – men det kanadensiska försvaret höll tätt. Arttu Ruotsalainen fick det bästa läget att sätta in pucken, men spelredskapet nuddade vid Darcy Kuempers axel och flög över ribban.

Istället var det Kanada som fick avgöra i den andra ändan.

– Jag kan tycka att vi gör en bra match. Men så tar vi utvisningar. Jag är kommer inte åt att stoppa dem framför målet. Och så sätter de in pucken ... det är små marginaler, summerar Marko Anttila.

– Jag kan ändå vara oerhört stolt över det här laget. Det var ganska tyst i omklädningsrummet nu efteråt. Men jag sa några ord om hur stort det var av alla att ge sitt allt hela tiden. Det är det som finländsk landslagshockey bygger på, fortsätter han.

Jalonen hyllar laget – och sågar domarna

Chefstränaren Jukka Jalonen är inne på samma linje då han ställer sig framför mikrofonen.

– Om man för det första får spela om guldet och sen dessutom har alla chanser att gå hela vägen så kan man inte vara annat än stolt, säger han.

– Så klart känns det dåligt just nu och det kommer att ta en stund innan killarna återhämtar sig psykiskt från det här. Men det här var ett gäng som verkligen gav allt de hade för laget. Vi var svåra att spela emot. Det såg vi också i dag.

Men då snacket går in på domarnas insatser i matchen blir tonen annorlunda. Framför allt de uteblivna utvisningarna i förlängningen får Jalonen att lyfta på ögonbrynen.

– Jag tycker mig se rätt klart att (Hannes) Björninen blev crosscheckad in i sargen med ansiktet före, men såg väl fel. Som ni alla säkert också gjorde. Men domarna är människor också. Det hjälper inte att gråta över spilld mjölk nu. Vi kunde ha spikat ihop då vi ledde med 2–1 också.

Resultat, VM-final:

Finland–Kanada 2–3 efter förlängning (1–0, 0–1, 1–1, 0–1)

8.57 Mikael Ruohomaa (Oliwer Kaski) 1–0

24.30 Maxime Comtois (Connor Brown) 1–1 pp

45.27 Petteri Lindbohm (Kim Nousiainen, Mikael Ruohomaa) 2–1

52.37 Adam Henrique (Maxime Comtois, Connor Brown) 2–2 pp

66.26 Nick Paul (Connor Brown) 2–3

Diskussion om artikeln