Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kanada fullbordade sin resa från spottkopp till världsmästare: "Alla tvivlare gav oss energi"

Från 2021
Kanadas lag samlat när en av spelarna lyfter VM-bucklan mot taket.
Bildtext VM i Riga avslutades med kanadensiskt guldjubel, något få hade trott när turneringen var halvvägs.
Bild: Lehtikuva

Kanada blev det första laget i VM-historien som förlorade fyra matcher under en turnering och ändå fick lyfta bucklan. Den svaga starten svetsade samman laget och skapade en känsla som ledde till ett guld som för en vecka sedan kändes totalt osannolikt.

Med fyra förluster på sju matcher i gruppspelet borde Kanada inte ens ha gått vidare till knockoutskedet. Allt hängre till slut på resultatet i en match mellan Tyskland och Lettland.

Men när laget väl klarade den pärsen var det inget som stoppade Lönnlöven. Kanada firar ännu ett VM-guld efter 3–2-segern över Finland.

– Alla tvivlare gav oss energi. Vi var underdogs, förklarar Andrew Mangiapane till SVT efter VM-finalen.

– Det är galet hur det blev så här. Vi fick gräva djupt. Vi hade en bra grupp som spelade för varandra och gjorde det tillsammans. Vi kämpade på ett otroligt sätt och det var ett otroligt sätt att vinna på, säger Mangiapane efter finaldramatiken.

Annan sport i Europa

Calgaryforwarden var en stor orsak till att Kanada till slut stod som etta. En annan var kaptenen Adam Henrique som ledde sitt lag med stil, och också föste in kvitteringen till 2–2 i finalen mot Finland.

– Det är en process att komma hit och spela. Det är en annat sport på stor is. Jag försökte betona det i omklädningsrummet. Och som grupp lärde vi oss hur man ska spela. Lagen som man möter är så defensivt skickliga. Det känns som att man har mycket tid på sig med det har man inte, förklarar Henrique i IIHF:s intervju.

Det gäller att bara hålla i och fortsätta tro, fast mål blir bortdömda för offside och det känns som om det inte är din dag

― Kanadas lagkapten Adam Henrique

Anaheimforwarden Henrique var en av få spelare i Kanadas lag som hade erfarenhet från tidigare VM-turneringar.

– Jag var med för ett par år sen när vi förlorade på målstrecket. Det gäller att bara hålla i och fortsätta tro, fast mål blir bortdömda för offside och det känns som om det inte är din dag, säger Henrique vars mål i mittperioden blev underkänt mot Finland.

Men till slut blev ändå han lagkapteten som fick ta emot VM-bucklan.

– Det är otroligt. Det är speciellt att leda det här laget. Andra tvivlade, men i omklädningsrummet trodde vi på varandra. Nu blir det inte mycket sömn i natt, säger Henrique.

Yngst var bäst

VM-titeln var också en rejäl fjäder i hatten för den kanadensiska tränaren Gerard Gallant.

En coach som sägs vara av den gamla stammen, men nu lyfte en orutinerad trupp till oanade höjder.

– Jag är så stolt över killarna. De gav aldrig upp. Lyckligtvis tog vi oss till utslagsskedet och i de tre sista matcherna spelade vi turneringens bästa hockey, säger Gallant i CMores sändning och lyfter själv fram en relevant detalj om de färska världsmästarna.

– Vi hade det yngsta laget av alla här. Det här kommer att vara mycket bra för spelarnas fortsatta karriärer.

Diskussion om artikeln