Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Sju månader efter presidentvalet går republikanerna fortfarande i ex-presidenten Donald Trumps ledband – och det är ingen bra sak för den amerikanska demokratin

Uppdaterad 07.06.2021 06:02.
En Trump-supporter bär en stor bronsbyst föreställande Donald Trump under stormningen av Capitolium den 6 janurai 2021. Ovanpå bilden en analysstämpel av korrespondent Ville Hupa.
Bildtext Enligt en enkät anser mindre än hälften av republikanerna att Trumpanhängarna som angrep kongressbyggnaden i januari bär någon skuld för attacken.

Republikanerna är mer inställda på att tillfredsställa ex-presidenten Donald Trump än av att bejaka demokratin, skriver Svenska Yles USA-korrespondent Ville Hupa.

Många republikaner i USA är fortfarande övertygade om att Donald Trump vann presidentvalet, trots att inget omfattande valfusk har rapporterats. 

Det betyder inte att partiet skulle ha upphört med försöken att odla en alternativ sanning.

Ett exempel är det som pågår i Arizona – en delstat som Joe Biden vann knappt med drygt 10 000 röster. 

Där beslöt den republikanledda delstatssenaten i slutet av april att inleda ytterligare en omräkning av rösterna i Arizonas största valdistrikt – i hopp om att finna bevis på valfusk. 

Det här trots att rösterna räknats om redan i november, trots att Trumpkampanjens stämningsansökningar i delstaten förkastats och trots att valresultatet fastställts av delstatens myndigheter.

Rösträkningen leds av det Floridabaserade IT-företaget Cyber Ninjas. Företaget saknar tidigare erfarenhet av rösträkning och dess vd har tidigare spridit Trumps falska påståenden om valfusk.

Observatörer har rapporterat om flera säkerhetsbrister i samband med rösträkningen och experter oroar sig för att liknande tilltag ska inledas i fler delstater, där Trump felaktigt påstått sig ha vunnit valet.

Det politiskt motiverade tilltaget har dömts ut av demokrater och enstaka republikaner som bland annat kallat det för en "bluff" ovärdig en demokrati. 

Skådespelet i Arizona är bara ett exempel på att republikanerna över ett halvår efter presidentvalet fortfarande går i ex-presidenten Trumps ledband. 

Det mer oroväckande är att det bara utgör ett exempel på att republikanerna verkar mer intresserade av att tillfredsställa Trump än av att bejaka demokratin.

Vissa republikaner tonar ner Capitoliumattacken

För fem månader sedan stormade Trumpsupportrar kongressbyggnaden Capitolium i syftet att förhindra fastställandet av Joe Bidens seger i presidentvalet.

Attacken föregicks av veckor och månader då ex-presidenten Trump spred osanningar om att valfusk skulle ha legat bakom hans presidentvalsförlust. Flera av upprorsmakarna den 6 januari har erkänt att Trumps utspel fungerade som drivkraften som fick dem att agera.

Hundratals upprorsmakare har gripits och det polisiära och juridiska efterspelet pågår fortfarande.

Trumsumpportrar konfronterar polisen i samband med den våldsamma attacken mot Capitolium den 6 januari 2021.
Bildtext Polisen utanför kongressbyggnaden konfronterade hundratals Trumpanhängare som stormade byggnaden.

Trots videoupptagningar, vittnesmål och det faktum att kongressledamöterna själva var måltavlor för attacken, har vissa republikaner i efterhand försökt tona ner tragedin.

En republikan har beskrivit åtalen mot hundratals upprorsmakare som "trakassering av fredliga patrioter runtom i USA". En annan republikan, kongressledamoten Andrew Clyde, jämförde nyligen upploppet med "ett turistbesök". 

Senatrepublikaner stoppade obunden utredning – majoriteten av republikanska väljare anklagar vänsterdemonstranter för attacken mot Capitolium

Förra veckan stoppade republikaner i senaten bildandet av en kommission som skulle ha undersökt vad som egentligen skedde den 6 januari. Kommissionen skulle ha haft samma obundna och partiöverskridande struktur som den som en gång i tiden utredde elfte september-attacken mot New York.

Endast sex senatrepublikaner röstade med demokraterna för en kommission medan majoriteten av partiet röstade emot.

Trump hade hårt kritiserat kommissionen och beskrivit den som en "fälla" gillrad av demokraterna. Hans partikamrater har upprepat samma argument och hävdat att demokraterna endast är ute efter att svartmåla republikanerna.

Argumenten haltar och många i USA har dragit jämförelser med året 2012. Då inledde republikanerna ett halvt dussin olika utredningar efter terrorattackerna mot USA:s ambassad i Libyen. Utredningarna fokuserade särskilt på utrikesministern och demokraten Hillary Clintons förehavanden.  

Stoppandet av kommissionen var en seger för Trump, men knappast för den amerikanska demokratin.

Samtidigt återspeglar de republikanska väljarnas attityder partiets ståndpunkt.

En färsk gallupmätning visar att nästan tre av fyra republikaner anser att "vänsterdemonstranter" bär ansvaret för Capitoliumattacken. Mindre av hälften av de tillfrågade republikanerna tycker att Trumpanhängarna som angrep byggnaden bär någon skuld för attacken.

Amerikanerna vore förtjänta av en opartisk och detaljerad utredning av attacken. Den ser tillsvidare inte ut att bli av.  

Trump fortsätter att vara besatt av presidentvalet

Spridandet av vallögnen har också fungerat som katalysator för republikanernas försök att ändra vallagarna i flera delstater. Texas, Florida och Georgia – tre sannolika vågmästardelstater också i fortsättningen – går i bräschen för initiativet som enligt experter skulle göra det betydligt svårare för miljontals amerikaner att rösta i framtida politiska val.

Det tål att upprepas: exempel på omfattande valfusk i förra höstens president- och kongressval saknas alltjämt, tvärtom.

Myndigheter i USA har beskrivit valet som det säkraste i den amerikanska historien.

Vad är då läget med Donald Trump själv? 

Ex-presidenten rapporteras fortsättningsvis älta konspirationsteorier om valfusk medan de få framstående republikaner – med Mitt Romney och Liz Cheney i spetsen – som vägrar ställa upp bakom lögnerna får kalla handen av partimajoriteten.

President Donald Trump.
Bildtext Donald Trumps lögner om valresultatet har blivit vardagspolitik inom republikanerna.

Under veckoslutet fortsatte Trump att odla samma välbekanta retorik under sitt första offentliga framträdande på flera månader.

Fler liknande uppträdanden är att vänta under sommaren när Trump ämnar åka ut på en ny turné.

Sju månader efter presidentvalet håller ex-presidenten Donald Trump fortfarande sitt parti i ett järngrepp. 

Utifrån sitt semesterresidens i Mar-a-Lago lotsar han partiet i en riktning som undergräver den amerikanska demokratin.