Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nigeria: Boko Haramledaren uppges vara död – kan få konsekvenser för våldet i regionen om det stämmer

Från 2021
Uppdaterad 07.06.2021 07:56.
Den här bilden på Abubakar Shekau är tagen från en video som Boko Haram publicerade i oktober 2014.
Bildtext Den här bilden på Abubakar Shekau är tagen från en video som Boko Haram publicerade i oktober 2014.
Bild: AFP / Lehtikuva

En rivaliserande jihadistgrupp uppger att Boko Harams ledare Abubakar Shekau sprängde sig själv i luften för två veckor sedan när han hade jagats av rivalerna i flera dagar. Det har hänt tidigare att den ökände terrorledaren uppgetts ha dödats. Inga oberoende källor har ännu bekräftat de senaste uppgifterna, men de verkar mer detaljerade än vid tidigare tillfällen.

Uppgifterna om Abubakar Shekaus död kommer i en video från den rivaliserande terrorgruppen Iswap (Islamiska staten i Västafrikanska provinsen) som nyhetsbyrån AFP fått tillgång till.

Iswap ska ha skickat krigare in i Boko Harams enklav av Sambesiskogen i delstaten Borno i nordöstra Nigeria och ska där ha råkat hitta Shekau. En eldstrid utbröt och Shekau flydde och jagades av Iswap-krigare i fem dagar, innan han ska ha valt att spränga sig själv i luften i stället för att fångas in av rivalerna.

Med hänvisning till anonyma nigerianska regeringskällor uppger nyhetsbyrån Reuters att underrättelserapporter också ger vid handen att Shekau faktiskt är död. Varken den nigerianska regeringen eller armén har tillsvidare bekräftat nyheten.

Boko Haram har dödat över 30 000 människor

Boko Haram och dess ledare Abubakar Shekau blev ökända världen över i samband med kidnappningen av över 270 flickor från en skola i Chibok 2014.

Ungefär 100 av de flickorna saknas fortfarande och kidnappningar av det här slaget har fortsatt. Under senare tid har också kriminella gäng börjat kidnappa skolelever i norra Nigeria, i hopp om lösensummor.

Shekau blev ledare för den islamistiska sekten Boko Haram år 2009, då rörelsens tidigare ledare, den islamistiska predikanten Mohammed Yusuf dog. Under ledning av Shekau förvandlades Boko Haram till en fullfjädrad terrorgrupp som plågat befolkningen i nordöstra Nigeria med mord, plundring och kidnappningar.

I november 2020 begravdes 43 lantarbetare i Zabarmari, i delstaten Borno. De hade dödats av Boko Haram.
Bildtext I november 2020 begravdes 43 lantarbetare i Zabarmari, i delstaten Borno. De hade dödats av Boko Haram.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har gruppen dödat över 30 000 människor och tvingat ungefär två miljoner människor på flykt från sina hem.

Situationen i nordöstra Nigeria kan förändras

2015 uppgav Shekau att Boko Haram allierat sig med terrororganisationen IS. Följande år utnämnde IS Abu Musab Al-Barnawi till ledare för IS i Västafrika. Enligt nyhetsbyrån Reuters tyckte till och med IS att Boko Haram var onödigt grym mot civila, också civila muslimer, i regionen.

Boko Haram och Barnawis Iswap blev rivaler och striderna mellan dem har medfört fler blodbad.

Iswap har blivit allt starkare och den här gruppen har koncentrerat sig på att anfalla nigerianska säkerhetsstyrkor. Också civila har råkat illa ut, men Iswap har inte massakrerat civila i samma omfattning som Boko Haram.

Om Shekau nu verkligen är död så kan det komma att medföra att Boko Haram-krigare i tilltagande grad går över till Iswap, enligt bedömare som intervjuats av både AFP och Reuters.

Det är inte nödvändigtvis en god nyhet för den nigerianska armén om Iswap nu kan koncentrera sig helt på striden med armén.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln